Tetka Saveta

OVAJ PREDMET U VAŠEM KUPATILU MOŽE DA VAS OTRUJE: Mogući problemi sa disanjem, pa čak i ozbiljne bolesti

Evo na šta treba da obratite pažnju.

29.05.2024 16:21

OVAJ PREDMET U VAŠEM KUPATILU MOŽE DA VAS OTRUJE: Mogući problemi sa disanjem, pa čak i ozbiljne bolesti
Shutterstock

Kupatilo je često mesto gde se oslobađamo od svakodnevnog stresa, ali šta ako vam kažemo da postoji potencijalna opasnost koja vreba unutar tog prostora? Stručnjaci iz PlumbNation-a upozoravaju da PVC zavese za tuš kabine, koje se često koriste u domaćinstvima širom sveta, mogu imati ozbiljne posledice po zdravlje i okolinu.

PVC (polivinilhlorid) je materijal od kojeg su napravljene većina zavesa za tuširanje. Ova plastika sadrži različite aditive koji mu daju fleksibilnost i izdržljivost. Međutim, kada su PVC zavese izložene toploti i vlagi tokom tuširanja, mogu otpuštati štetne hemikalije poput isparljivih organskih spojeva (VOC) i dioksina.

Može dovesti do respiratornih problema

Ovo nije samo estetski problem. Izloženost VOC-ovima kao što su ftalati, organski tinovi spojevi i dioksini može dovesti do iritacija kože, respiratornih bolesti, pa čak i hormonskih poremećaja. Najozbiljnije, dugotrajna izloženost dioksinima povezana je sa povećanim rizikom od oboljenja od raka.

shutterstock.com

Zavesa može da napravi mnoge probleme

Ali to nije sve. Proizvodnja i odlaganje PVC-a doprinose zagađenju životne sredine. Tokom proizvodnog procesa, štetne hemikalije se oslobađaju u vazduh i vodu, dok nepravilno odlaganje može zagađivati zemljište i podzemne vode.

Šta možete učiniti?

Umesto PVC zavesa za tuš kabinu, razmislite o alternativama poput zavesa napravljenih od materijala kao što su poliester, pamuk ili konoplja. Ako ste već korisnik PVC-a, redovno čistite zavesu kako biste sprečili rast buđi i razmislite o redovnoj zamjeni. Postoje i bezbednije opcije poput zavesa od materijala poput PEVA ili EVA, koje su otporne na vodu, ali ne sadrže štetne hemikalije.

Sada je vreme da razmotrite svoje opcije i preduzmete korake kako biste zaštitili svoje zdravlje i okolinu. Jer ulaganje u sigurniju opciju sada može vam uštedeti od potencijalnih troškova lečenja u budućnosti.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)