Tetka Saveta

NIKAKO NE BACAJTE KORE OD POMORANDŽE: Napravite slatko po starinskom receptu naših baka!

Potrebna su vam samo tri sastojka za ovaj ukusan slatkiš koji će vas oduševiti i mirisom i ukusom.

15.04.2024 13:40

NIKAKO NE BACAJTE KORE OD POMORANDŽE: Napravite slatko po starinskom receptu naših baka!
printscreen/instagram/enfarkli_mutfak, SHutterstock

Kao mali često smo se krili po bakinim ostavama među policama kako bi pronašli nešto slatko. Tamo su se često nalazile tegle sa džemom, poneko voće, a i to je bilo dovoljno da zadovolji našu glad za slatkišima. Miris džemova i kompota nas vraća u detinjstvo, a ti dezerti ni danas nisu zaboravljeni.

Ukoliko su vam ostale kore pomorandže  nemojte ih bacati, jer postoji način da ih iskoristite i napravite slatko od njih. Potrebna su vam samo tri sastojka za ovaj ukusan slatkiš koji će vas oduševiti i mirisom i ukusom.

shutterstock.com

Sačuvajte kore od pomorandže jer ćete se iznenaditi čemu mogu da posluže

 

Sastojci:

  • 4 - 5 neprskanih pomorandži
  • 1,5 šolje šećera
  • voda

Priprema: 

Za ovaj tradicionalni desert potrebno vam je oko 4-5 pomorandži koje nisu prskane i imaju lepu zdravu koru. Neophodno je iseći koru na kriškice sa kojih ćete otkloniti unutrašnji  beli mekani deo koji malo gorči. Kada ste oljuštili svaku krišku, isecite ih na trakice pa ih umotajte kružno poput pužića i nanižite ih na duži konac uz pomoć igle. 

 

 

Kada kore poređate na ovaj način zakačite konac za neko drvce koje će stajati iznad šerpe. Kore kuvati oko pet minuta kako bi uklonili gorčinu i taj postupak odraditi nekoliko puta dok voda ne posvetli. Nakon toga u šerpu dodajte 1,5 šolje šećer (200ml) i jednu čašu vode i dobro promešamo. Dodajte kore od pomorandže i kuvajte deset minuta, a zatim sipajte sok od jedne velike pomorandže (120ml) i smesu kuvajte još 20 minuta. Skinemo korice sa konca, poređajte ih u manju teglu u koju se nalije sirup.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)