Tetka Saveta

BLIŽI SE USKRS, KAKO DA ZNATE DA LI SU JAJA SVEŽA? Ovo su najjednostavniji trikovi koji će vam pomoći u tome!

Ako niste sigurni koliko vam jaja dugo stoje u frižideru i da li se mogu iskoristiti postoji trik kako da to najlakše uočite.

06.04.2024 09:40

BLIŽI SE USKRS, KAKO DA ZNATE DA LI SU JAJA SVEŽA? Ovo su najjednostavniji trikovi koji će vam pomoći u tome!
shutterstock.com

Bliži se Uskrs, najveći hrišćanski praznik, a domaćice će zbog toga imati pune ruke posla. Farbanju jaja se posebno raduju deca, a budući da će trpeze biti bogate ovom namirnicom, kao i hranom koja zahteva korišćenje ove važne namirnice, važno je znati da li su ona sveža pre nego ih upotrebimo i da li su već dugo stajala u frižideru. Da biste saznali na jednostavan način da li su jaja upotrebljiva postoje tri osnovna trika, odnosno testa koja će vam u tome pomoći.

Test u vodi

Osnovni način na koji ćete proveriti da li je jaje sveže jeste pomoću vode. Za ovaj test potrebna vam je jedna činija sa vodom u koju ćete na kratko potopiti jaje. Kad sipate vodu u činiju, voda bi trebalo da bude dva puta viša od jajeta. Da je jaje dovoljno sveže dokaz vam je ako potone na dno i ne miče se. Malo starije jaje će takođe potonuti na dno, ali će mu vrh malo viriti povremeno iznad vode.  Ako jaje koje je potopljeno povremeno balansira i podiže se ka površini sigurno je staro oko tri sedmice. Međutim, ako se jaje podigne skroz na površinu i pluta, reč je o izuzetno starom jajetu. Pokvarena i stara jaja imaju više vazduha u sebi, jer kako jaja stare tako ljuska propušta više vazduha, zbog čega ono postaje lakše i isplivava na površinu.

shutterstock.com

Najjednostavniji način da proverite da li je jaje staro jeste da ga potopite u vodu

 

"Bućkanje"

Jedan od načina na koji su domaćice ranije proveravale ispravnost i svežinu jeste takozvano bućkanje. Jednostavno prislanjanje jaja na uho uz istovremeno "bućkanje" može vam otkriti da li je jaje staro i jestivo. Ukoliko se čuje "bućkanje", najbolje je to jaje ne koristiti. U suprotnom, ako se ništa ne čuje jaje je sveže i jestivo.

Razbijte jedno jaje

U gomili jaja koje ste kupili za Uskrs i nameravate da ih koristite za pravljenje torti, kolača ili slanih jela, jednostavno možete proveriti svežinu i ispravnost tako što ćete razbiti jedno u tanjir. Najsvežije jaje jeste ono čije je žumance okruglo i čvrsto, dok je belance oko njega usko. Spljoštenije žumance ali i dalje usko belance oko njega je znak da je jaje malo starije. Međutim, ako vam se dešava da kada razbijete i izručite jaje u tanjir, vidite da se žumance razliva, a belance curi, onda je reč o izuzetno starom jajetu i najbolje je da od njega odustanete.

Jaja u frižideru mogu ostati sveža do pet nedelja, dok se na sobnoj temperaturi mogu pokvariti za dva sata.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)