Tetka Saveta

KAKO DA DŽIGERICA BUDE MEKA I SOČNA: Izbegnite grešku koju prave skoro sve domaćice

Pileće iznutrice zahtevaju poseban način pripreme

02.04.2024 14:31

KAKO DA DŽIGERICA BUDE MEKA I SOČNA: Izbegnite grešku koju prave skoro sve domaćice
shutterstock.com

Pileća džigerica jedno je od omiljenih jela mnogima, ali je naručuju isključivo u restoranu, jer je ovu iznutricu malo zahtevnije spremiti u kućnim uslovima. Džigerica iziskuje poseban tretman pre samog prženja ili dinstanja i često na kraju ne bude dovoljno sočna i meka. U nastavku vam donosimo nekoliko saveta koji će vam pomoći da spremite savršeno mekanu džigericu svaki put.

Uklanjanje opne

Pre nego što počnete da dinstate ili pržite džigericu, važno je da uklonite opnu sa nje. Ovo će omogućiti da džigerica bude mekana. Možete je iseći na tanke kriške i pažljivo ukloniti opnu nožem.

Shutterstock

Da bi džigerica bila meka i sočna,potrebo je primeniti nekoliko koraka pre bnego što je spustite u hladnu masnoću

Mariniranje

Mnogi kulinarski stručnjaci preporučuju mariniranje džigerice pre kuvanja kako bi se poboljšao njen ukus i tekstura. Možete je napravite marinadu od mleka, limunovog soka ili maslinovog ulja sa začinima po izboru pre nego što je ispržite. Možete je, takođe, posuti sodom bikarbonom i ostaviti da tako odstoji petnaestak minuta, ali je potom morate dobro isprati pod mlazom hladne vode. Soda bikarbona će dodatno omeškati džigericu, ali ako je nisperete dobro ona tokom termičke obrade može da postane gorka.

Pravilno pripremanje džigerice

Prvo i osnovno pravilo za pripremu mekane džigerice je da je spustite u sasvim hladno ulje ili mast, u zavisnosti od toga na čemu je spremate. Domaćice često greše, pa stavljaju džigericu u posudu sa zagrejanom masnoćom kako bi što brže spremile ručak. Na kraju, umesto ukusnog obroka dobijaju spolja tvrdu, a iznutra poluživu i gorku džigericu, jer ona nije dovoljno termički obrađena; i ovoj vrsti iznutrice je potrebno vreme za termičku obradu da bi bila ukusna i jestiva.

Ukoliko spustite džigericu u zagrejanu masnoću, ona će se odmah stvrdnuti, bez obzira na to koliko je dugo stajala u marinadi. Preporučuje se da se džigericu okrećete na svakih pet minuta ako je dinstate, kako bi zadržala mekoću. Ako je pržite, onda na svaka dva do tri minuta okrenite komade džigerice da se ne bi zalepila za tiganj.

Pravilna temperatura

Kada pržite džigericu, važno je da koristite srednje visoku temperaturu kako biste postigli savršenu mekoću. Previsoka temperatura može dovesti do prepečene i suve džigerice, dok preniska temperatura može rezultirati nedovoljno isprženom džigericom.

Odabir sveže džigerice

Kvalitet džigerice takođe igra ključnu ulogu u njenom krajnjem ukusu i teksturi. Birajte svežu džigericu koja ima bogatu crveno smeđu boju i blistavu površinu.

Nadamo se da će vam ovi saveti pomoći da pripremite savršeno mekanu džigericu kod kuće. Uživajte u kulinarstvu i eksperimentišite sa različitim začinima kako biste pronašli savršenu kombinaciju ukusa.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)