Uštipci su po svom izgledu slični krofnama, ali po ukusu sličniji su hlebu. Oni su i jedno od omiljenih starinskih jela koje se i danas rado pravi. Iskusne domaćice već znaju brojne trikove kako da budu vazdušasti i sočni.
Srećna republika donosi vam recept za vazdušaste uštipke koji se prave za manje od 15 minuta te mogu biti odlično rešenje za doručak ili večeru kada ste u gužvi.
Sastojci:
- 2 šolje brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- prstohvat soli
- 2 kašike šećera
- 2 jaja
- 1 šolja mleka
- 1/4 šolje rastopljenog putera
- ulje za prženje
Priprema:
Pomešajte sve suve sastojke, potom im dodajte šolju mleka i četvrtinu šolje rastopljenog putera. Mešajte sve dok ne dobijete glatko testo. Testo odvajajte rukom u manje loptice ili većom kašikom. Ulje za prženje dobro zagrejte i u njega spuštajte loptice od testa. U zavisnosti od veličine šerpe stavljajte po par komada kako bi imali prostora da se prže, a da se ne slepe. Kad postanu zlatno smeđi izvatite ih i ređajte na tanjir prethodno pokriven ubrusom kako bi upio masnoću.
Komentari (0)