Tetka Saveta

VREME JE ZA PROLEĆNO SPREMANJE DOMA: Saveti zlata vredni za brzo i jednostavno čišćenje! (FOTO)

Postoji više načina kako završite ovaj posao, a da pri tome ne padnete od umora.

03.03.2024 13:50

VREME JE ZA PROLEĆNO SPREMANJE DOMA: Saveti zlata vredni za brzo i jednostavno čišćenje! (FOTO)
shutterstock.com

Proleće je vreme za veliko spremanje i čišćenje doma. Simbolički na ovaj način izacujemo iz kuće sve što je staro i zaostalo od zime. Praktično, ovo je prilika da se izmaknu kreveti i detaljno očiste podovi, opere frižider, prozori, spoljna i unutrašnjavrata, sredi terasa i zasadi cveće.

Gotovo ni jedna žena ne voli veliko čišćenje kuće jer zahteva dosta vremena i truda. Međutim, prema rečima stručnjaka za čišćenje Sandi Vilijams ovaj posao ne mora da bude dugotrajan i naporan.

shutterstock.com

Pre nego što započenete s poslom sve isplanirajte kako ne biste pali od umora

Saveti stručnjaka

Kako je Vilijam objasnila za portal Southern Living postoji više načina kako možete brzo i jednostavno da očistite doma, a da pri tome ne padnete od umora. Ovo su njeni predlozi.

1. Planiranje je ključno

Pre nego što započnete čišćenje, važno je napraviti plan. Odlučite koje prostorije želite da očistite i koje zadatke želite da obavite u svakoj od njih. Takođe, napravite listu potrebnih sredstava za čišćenje kako biste bili sigurni da imate sve što vam je potrebno pre nego što počnete s poslom.

2. Podelite kuću na zone

Prema njenom savetu podelite kuću na zone. Ova strategija zoniranja osigurava da će svaki deo vašeg doma o područje dobije pažnju koju zaslužuje. Ako ne može ili ne želite da posvetite čišćenju ceo dan ovo zoniranje vam može pomoći da zadatke obavite u nekoliko dana. Svakog dana očistite jednu zonu i za nekoliko dana vaš ceo dom će blistati od čistoće. 

3. Izbacivanje nepotrebnih stvari

Prolećno čišćenje je prilika i da se oslobodite neoptrebnih stvari od garderobe do starih novina. Spakujte stvari u korpe ili kutije kako biste ih lakše sortirali i znali šta treba da bacite a šta da zadržite. 

shutterstock.com

Možete jedan dan samo da perete prozore ako vam je tako lakše
4. Postavljanje ciljeva

Kako je objasnila Vilijamsova postavite sebi realno ostvarive ciljeve. Ako je vaš dom previše veliki bolje je da prolećno čišćenje podelite u nekoliko faza. Jedan dan možete prati samo prozore, sutradan vrata, naredni dan sve tepihe i podove i tako redom. Važno je da obavite sve što ste planirali za taj dan. 

5. Čišćenje nevidljivih površina

Tokom redovnog čišćenja najčešće zanemarujemo nevidljive površine kao što su zidovi, plafoni, i unutrašnjost ormana. Prolećno čišćenje je odlična prilika da se posvetite ovim površinama. Čišćenje zidova i plafona može učiniti da prostorija izgleda osveženo, dok organizacija unutrašnjosti ormana može olakšati svakodnevni život.

shutterstock.com

Prolećno spremanje i prilika za detaljno čišćenje šporeta i rerne
6. Detaljno čišćenje kuhinje i kupatila

Kuhinja i kupatilo su prostorije koje zahtevaju posebnu pažnju tokom prolećnog čišćenja. Detaljno čišćenje frižidera, rerne, ploče za kuvanje, kao i temeljno čišćenje pločica i sanitarija u kupatilu, važni su koraci kako biste osigurali higijenu ovih prostorija.

7. Pomoć porodice

Da biste sebi olakšali angažujte članove porodice da vam pomognu oko čišćenja. Svako može dobiti određenu prostoriju ili zadatak koji će biti odgovoran za čišćenje. Ovo ne samo da olakšava posao, već uključuje celu porodicu u proces čišćenja. Ne treba zaboraviti da je zdravlje glavni razlog zašto ovo radite i da to nije samo vaš već i dom vaše porodice.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)