Tetka Saveta

KAKO DA ZAVESE ŠTO DUŽE BUDU BELE: Trik iskusnih domaćica koji provereno radi

Jednostavno, a efektno

29.02.2024 09:35

KAKO DA ZAVESE ŠTO DUŽE BUDU BELE: Trik iskusnih domaćica koji provereno radi
Shutterstock

Održavanje belih zavesa svežim i čistim može biti izazov, pogotovo ako živite u prašnjavom okruženju ili imate kućne ljubimce. Međutim, postoji nekoliko trikova koji vam mogu pomoći da produžite vreme između pranja zavesa i održite ih belim duže vreme.

Redovno usisavanje i četkanje

Jedan od ključnih koraka u održavanju belih zavesa je redovno usisavanje prašine i četkanje. Prašina može brzo akumulirati na zavesama, pogotovo ako su postavljene blizu prozora koje svakodnevno otvarate, a koji su okrenuti ka prometnoj ulici. Korišćenje usisivača sa nastavkom za meko četkanje može pomoći u uklanjanju prašine i paučine sa zavesa bez oštećenja materijala.

Pravilno pranje

Kada perete bele zavese, važno je koristiti blagi deterdžent i pratiti uputstva za pranje. Birajte program za osetljive tkanine i operite zavese na nižoj temperaturi kako biste sačuvali njihovu belinu. Takođe, izbegavajte pretrpavanje veš-mašine kako biste omogućili temeljno ispiranje.

unplash

Bele zavese duže će očuvati belinu ako ih održavate na pravilan način

 

Korišćenje belila

Ukoliko su vaše zavese postale blago obojene ili izgubile belinu tokom vremena, možete razmotriti korišćenje belila prilikom pranja. Međutim, budite pažljivi prilikom upotrebe belila i proverite da li je sigurno koristiti ga na materijalu od kog su vaše zavese napravljene.

Umesto fabričkog belila, u bubanj možete da ubacite pola šoljice soli ili tri kašike sode bikarbone. Savremene domaćice služe se još jednim trikom: u bubanj veš-mašine ubacuju tabletu za pranje sudova, a u dozer uobičajeno stave prašak za veš.

Unutrašnja biljna barijera

Postavljanje unutrašnje biljne barijere može pomoći u smanjenju količine prašine koja dospeva do vaših zavesa. Biljke poput paprati i fikusa ne samo da čiste vazduh već i zadržavaju prašinu, čineći vaš prostor čistijim i pomažući da zavese duže zadrže svoju belinu.

Lak za kosu

Kad operete zavese, odmah ih okačite dok su još vlažne i poprskajte najobičnijim lakom za kosu. Naime, lak za kosu će stvoriti nevidljivu barijeru, pa se prašina neće lepiti za zavese. Naravno, vodite računa da ne preterate sa količinom laka koji ćete naneti na zavese; kad ih okačite, pređite bocom vertikalno po njima i ostavite da se osuše. 

Redovno provetravanje

Redovno provetravanje prostorije može pomoći u održavanju svežine zavesa. Otvaranje prozora omogućava cirkulaciju vazduha i pomaže u uklanjanju mirisa i zadržavanju svežine materijala.

Prateći ove savete, možete produžiti vreme između pranja zavesa i uživati u njihovoj belini duže vreme.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)