Tetka Saveta

KAKO OPRATI ZAVESE A DA SE NE IZGUŽVAJU: Jednostavni trikovi uz kojih ćete zaboraviti na mukotrpno peglanje! (FOTO)

Zaboravite na višečasovno peglanje zavesa, uz jednostavan trik izgledaće uglancane i bez nabora.

28.10.2022 15:01

KAKO OPRATI ZAVESE A DA SE NE IZGUŽVAJU:  Jednostavni trikovi uz kojih ćete zaboraviti na mukotrpno peglanje! (FOTO)
Pixabay.com

Zavese, ma kakvog materijala i dužine bile, krase svaki dom i daju mu posebnu čar. Ipak, kada dođe vreme da se one peru, već nas sve hvata glavobolja pri pomisli na višečasovno peglanje istih.

Ovo se posebno odnosi na one zavese koje prekrivaju balkonska vrata ili vrata od terase. Em što su masivne, em se zaista teško ispravljaju uporni nabori koje imaju. Kako biste postigli da vam zavese nakon pranja ne budu zgužvane, potrebno je da načinite nekoliko koraka. 

shutterstock.com

Neka vaše zavese zablistaju

 

 Pre svega, zavese pola sata pre pranja obavezno potopite u hladnu vodu, u koju ćete dodati jednu supenu kašiku soli i pola kašike sode bikarbone. Ovaj trik će vašim zavesama pomoći da nakon pranja zablistaju.

Pixabay.com

podesite temperaturu u veš mašini za pranje zavesa

 

Kod pranja zavesa u vešmašini bitno je i da znate na kojoj temperaturi je najbolje da ih perete. Zavese se peru na 30 stepeni, ili na 40 ako su pamučne. Bilo bi dobro da smanjite broj obrtaja centrifuge kako bi se što manje gužvale. Bubanj od veš mašine nikad ne treba da prepunite, kako bi se zavese bolje oprale i kako se ne bi gužvale. 

Još jedan trik - ako perete bele zavese i želite da ponovo budu blistavo bele, predlažemo da u bubanj zajedno sa njima stavite i 5 0 do 100 ml običnog belog alkoholnog sirćeta. Deterdžent i omekšivač stavljate regularno.

Pixabay

Sirće stavite u bubanj
Sirće stavite u bubanj

 

Rezultat će vas zaista oduševiti. Za potpuni efekat, najbolje je da zavese okačite  da se suše odmah posle pranja, još dok su mokre, tako se neće dodatno gužvati, a vaš dom će odmah odisati novom svežinom. 

Jedan od fantastičnih saveta za pranje zavesa, posebno ukoliko imate pušče u kući, jeste korišćenje soli. Ona je odlična za neutralisanja žutih mrlja iz zavesa, posebno onih od duvanskog dima.  Sve što je potrebno da uradite jeste da na litar vode stavite120 grama soli, a koristi se topla voda i najbolje je ostaviti zavese da odstoji u njoj tokom noći.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)