Zima je period godine kada su radijatori u punoj funkciji u svakom domu. Mnogi ih koriste i da osuše veš kad je napolju hladno i vlažno, iako to nije preporučljivo. Vremenom dolazi do oštećenja zbog čega se na radijatorima pojavljuje rđa.
Ne samo što ružno izgleda već i oštećuje veš koji ste na njih stavili na sušenje. Rđi su posebno skloni stari, tučani radijatori kojih dosta ima u starim beogradskim zgradama.
Pogledajte u frižider
Kada je reč o čišćenju domaćinstva, ponekad najneočekivanije stvari mogu biti izuzetno efikasne. Jedana namirnica koju ima svaka kuća u frižideru, verovali ili ne, može da se iskoristi za čišćenje rđavih radijatora. U pitanju je kečap koji sadrži kisenu iz paradajza koji efikasno uklanja rđu.
Ova po mnogima neobičan način čišćenja privukao je pažnju na društvenim mrežama. Da biste očistili rđave radijatore jednostavno nanesite kečap na rđave delove i utrljajte ga koristeći aluminijumsku foliju. Nakon toga obrišite radijator vlažnom krpom. Ceo proces traje samo nekoliko minuta nakon čega će radijatori zablistati kao da su novi.
Zbog kiseline od paradajza kečap može biti univerzalno sredstvo za čišćenje. Može se koristiti i za uklanjanje kamenca sa slavina i sličnih površina, čak i za ribanje WC šolje čineći, samo vodite računa da je nakon čišćenja dobro isperete kako ne bi ostali tragovi kečapa.
Iako može zvučati neobično, korišćenje kečapa kao sredstva za čišćenje se pokazalo iznenađujuće efikasnim, nudeći pristupačnu alternativu tradicionalnim hemijskim sredstvima.
Sledeći put kada se suočite sa rđavim radijatorima ili tvrdokornim kamencom, razmislite o tome da zavirite u svoj frižider i potražite kečap koji je moćan saveznik za čišćenje raznih površina bez njihovog oštećenja.
Komentari (0)