Tetka Saveta

KAKO DA TESTO ZA PICU BUDE HRSKAVO: Profesionalni kuvar podelio trik zlata vredan, a ne košta ni dinara

Otkrivena tajna čuvenog italijanskog specijaliteta

17.02.2024 11:30

KAKO DA TESTO ZA PICU BUDE HRSKAVO: Profesionalni kuvar podelio trik zlata vredan, a ne košta ni dinara
shutterstock.com

Ljubitelji jela od testa nikad neće odbiti picu, pogotovo ako podloga ima vazdušaste ivice i tanku sredinu punu ukusnog nadeva. Iskusne domaćice već znaju da tajna dobrog testa leži u odabiru prave vrste brašna i najjačoj temperaturi rerne. Za picu koja izgleda poput one iz najboljih picerija trebalo bi koristiti takozvano kaputo brašno tip 00 i mesiti je maksimalno desetak minuta. Da bi pica imala vazdušaste ivice i da bi bila ravnomerno ispečena trebalo bi je staviti u vrelu rernu i peći svega nekoliko minuta.

Poznati italijanski kuvar Stefano Kalegari otkrio je kako da u kućnoj varijanti napravite picu koja će po izgledu i ukusu moći da parira onima iz najboljih italijanskih picerija.

shutterstock.com

Pre stavljanja nadeva na sveže testo za picu italijanski kuvari stavljaju dve-tri kockice leda

 

Pored odabira sastojaka koje najviše volite, uz obavezni pelat i barem jednu vrstu kačkavalja, važno je dobro pripremiti testo. Kalegari otkriva da italijanski pica-majstori testo pripremaju na poseban način kako bi svaki sastojak pice došao do izražaja.

Oni najpre stave testo u vrelu rernu, a na sredinu testa stave dve do tri kocke leda. Potom stave picu u vrelu rernu da se peče nekoliko minuta. Testo ne bi trebalo da bude sasvim pečeno, jer je potrebno još dva-tri minuta da se nadev poveže sa podlogom. Kad se kockice leda otope, a ivica pice počne da raste, tepsiju sa testom bi trebalo izvaditi iz rerne, dodati nadev i vratiti picu da se dopeče.

Zbog kockica leda testo za picu će u sredini biti hrskavo, a na ivicama vazdušasto i mekano.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)