Tetka Saveta

JEFTINO I LAKO ČIŠĆENJE PLOČICA U KUHINJI: Dovoljna su vam 2 sastojka i blistaće kao nove!

Umesto neprijatne hemije koristite prirodne sastojke koji su bezbedniji za upotrebu.

08.02.2024 12:30

JEFTINO I LAKO ČIŠĆENJE PLOČICA U KUHINJI: Dovoljna su vam 2 sastojka i blistaće kao nove!
Foto: Shutterstock

Kuhinja je mesto gde se priprema hrana i koja uvek mora da bude besprekorno čista. Pored pultova, sudopere i kuhinjskih ormarića neophodno je redovno održavanje čistoće kuhinjski pločica. Problem je što se masnoća najčešće lepi upravo za njih zbog čega je ponekad teško ih oribati.

Srećna republika vam donosi kako da brzo i lako očistite pločive u kuhinji. Umesto skupe i često vrlo neprijatne hemije biće vam dovoljna samo 2 jeftina sastojka koja već imate u kući. 

Shutterstock

Higijena u kuhinji je od ključnog značaja za pripremu zdravih i bezbednih obroka

Brzo i jednostavno 

Kada je reč o čišćenju pločica u kuhinji, mnogi se suočavaju sa upornim flekama od masnoće. Umesto da kupujete skupe i često neefikasne preparate, rešenje je u 3 prirodna sastojaka koji mogu pomoći u uklanjanju ovih fleka, čineći čišćenje bržim i jednostavnijim.

Soda bikarbona 

Jedan od najjednostavnijih načina za čišćenje pločica u kuhinji jeste korišćenje mešavine vode i sode bikarbone. Ovi prirodni sastojci delotvorno uklanjaju masnoću sa pločica. Potrebno je samo napraviti pastu od sode bikarbone i vode, naneti je na pločice, ostaviti da odstoji nekoliko minuta, a zatim trljati sunđerom ili četkom. Nakon toga, isperite pločice vodom i obrišite ih suvom krpom.

Pixabay.com

Limun će očistiti masnoću ali i osvežiti prostor

Limun 

Još jedan prirodni sastojak koji može biti od pomoći u čišćenju pločica jeste limun. Limunov sok je odličan za uklanjanje masnoće, a istovremeno pruža osvežavajući miris. Možete iscediti limunov sok direktno na pločice, ostaviti nekoliko minuta, a zatim ih isprati vodom. Takođe, možete napraviti mešavinu limunovog soka i vode i ovom mešavinom svakodnevno brisati pločice kako biste održali njihov sjaj.

Mnoge domaćice imaju dilemu koliko često treba čistiti kuhinjske pločice. Ovu dilemu rešavaju stručnjaci za higijenu koji su poručili da učestalost čišćenja pločica zavisi od njihove zaprljanosti. Ukoliko redovno čistite pločice prirodnim sastojcima, možete produžiti vreme između temeljnijeg čišćenja. Međutim, ukoliko primetite da se masnoća i prljavština brzo nakupljaju, preporučljivo je čistiti pločice barem jednom nedeljno kako biste održali higijenu i sjaj.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)