Pihtije su jedan od omiljenih specijaliteta u zimskim danima. Služe se kao predjelo na slavskim tprezama, ali i tokom uobičajenih ručkova. Niske temperature su pogodne za njihovu pripremu i pomažu njihovoj želatinastoj strukturi.
Pihtije se mogu praviti na različite načine, a poslednjih godina sve su popularnije hladne pihtije sa jogurtom i povrćem. Za razliku od uobijačjenih u njima nema mesa i luka, već povrće i suhomesnate prerađevine.
Srećna Republika donosi vam recept za šarene pihtije koje ćete obožavati.
Sastojci:
- 750 ml jogurta
- 200 gr majoneza
- pola kašičice soli
- 50 gr želatina
- 300 gr praške šunke isečene u listiće
- 4 šargarepe
- pola velike tegle kiselih krastavaca
- 4 jaja
Priprema:
Šargarepa, jaja i krastavci su osnovni sastojci ovog recepta. Šargarepa se kuva i secka na kolutiće, dok se jaja kuvaju i takođe seckaju na kolutove. Isto tako, i krastavci se seckaju na manje komade. Želatin se priprema tako što se potopi u hladnu vodu i ostavi da nabubri. Nakon toga, priprema se smesa od jogurta, majoneza i soli, koja se zagreva do tačke ključanja. Uzima se deo ove smese i dodaje u želatin, mešajući dok se želatin potpuno ne otopi i smesa postane glatka.
Slaganje sastojaka obavlja se u plehu određenih dimenzija, gde se na dno poslaže šunka, zatim se dodaje sloj jogurta, pa redom šargarepa, jogurt, krastavci, jogurt, jaja, jogurt, pa opet šunka i na kraju ostatak jogurta. Ova slojevita struktura doprinosi ukusnom i vizuelno privlačnom aranžmanu jela.
Nakon slaganja sastojaka, jelo se ostavlja preko noći u frižideru kako bi se jogurt stegao. Sutradan ili prekosutra, jelo se seče i služi. Pre nego što se stavi u frižider, preporučuje se pokrivanje jela nečim, poput folije ili daske za sečenje mesa, kako bi se sačuvala svežina i ukus jela.
Ovaj recept za šunkaricu sa jogurtom nudi izvanrednu kombinaciju ukusa i tekstura, uz dodatnu notu originalnosti koja proističe iz slojevite strukture jela.
Komentari (0)