Tetka Saveta

EVO KAKO DA NAPRAVITE BELE PIHTIJE: Obožavaće ih i mladi i stariji

Predjelo koje se pamti.

23.01.2024 17:00

EVO KAKO DA NAPRAVITE BELE PIHTIJE: Obožavaće ih i mladi i stariji
Youtube/Jednostavna kuhinja

Pihtije su jedan od omiljenih specijaliteta u zimskim danima. Služe se kao predjelo na slavskim tprezama, ali i tokom uobičajenih ručkova. Niske temperature su pogodne za njihovu pripremu i pomažu njihovoj želatinastoj strukturi.

Pihtije se mogu praviti na različite načine, a poslednjih godina sve su popularnije hladne pihtije sa jogurtom i povrćem. Za razliku od uobijačjenih u njima nema mesa i luka, već povrće i suhomesnate prerađevine.

Srećna Republika donosi vam recept za šarene pihtije koje ćete obožavati.

Sastojci:

  • 750 ml jogurta
  • 200 gr majoneza
  • pola kašičice soli
  • 50 gr želatina
  • 300 gr praške šunke isečene u listiće
  • 4 šargarepe
  • pola velike tegle kiselih krastavaca
  • 4 jaja

 

Priprema:

Šargarepa, jaja i krastavci su osnovni sastojci ovog recepta. Šargarepa se kuva i secka na kolutiće, dok se jaja kuvaju i takođe seckaju na kolutove. Isto tako, i krastavci se seckaju na manje komade. Želatin se priprema tako što se potopi u hladnu vodu i ostavi da nabubri. Nakon toga, priprema se smesa od jogurta, majoneza i soli, koja se zagreva do tačke ključanja. Uzima se deo ove smese i dodaje u želatin, mešajući dok se želatin potpuno ne otopi i smesa postane glatka.

Slaganje sastojaka obavlja se u plehu određenih dimenzija, gde se na dno poslaže šunka, zatim se dodaje sloj jogurta, pa redom šargarepa, jogurt, krastavci, jogurt, jaja, jogurt, pa opet šunka i na kraju ostatak jogurta. Ova slojevita struktura doprinosi ukusnom i vizuelno privlačnom aranžmanu jela.

Nakon slaganja sastojaka, jelo se ostavlja preko noći u frižideru kako bi se jogurt stegao. Sutradan ili prekosutra, jelo se seče i služi. Pre nego što se stavi u frižider, preporučuje se pokrivanje jela nečim, poput folije ili daske za sečenje mesa, kako bi se sačuvala svežina i ukus jela.

Ovaj recept za šunkaricu sa jogurtom nudi izvanrednu kombinaciju ukusa i tekstura, uz dodatnu notu originalnosti koja proističe iz slojevite strukture jela.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)