Tetka Saveta

PROFI SAVETI KAKO DA BRZO I LAKO ODLEDITE AUTO: Dve namirnice iz kuhinje sprečiće smrzavanje vetrobranskog stakla! (FOTO)

Ovi trikovi će vam uštedeti vreme, živce ali i novac.

10.01.2024 13:40

PROFI SAVETI KAKO DA BRZO I LAKO ODLEDITE AUTO: Dve namirnice iz kuhinje sprečiće smrzavanje vetrobranskog stakla! (FOTO)
Shutterstock

Ovih dana Srbija se našla na udaru hladnog talasa iz Evrope pa će narednih dana biti izuzetno hladno sa temperaturom ispod nule. Debeli minus i niske temperature prave probleme vozačima kada treba ujutru brzo i jednostavno da odlede automobil. 

Ovo su saveti profesionalaca koji će vam uštedeti vreme, živce ali i novac kako biste izbegli nepotrebne troškove usled kvarova ili štete na kolima zbog leda. Kako ističu stručnjaci preventiva je od ključnog značaja što znači da brave isprskate sredstvom protiv leda kako biste ujutru lakše otključali auto.

shutterstock.com

Pustite auto da radi u greje se iznutra kako biste lakše uklonili sneg i led i sa spoljašnosti

Brava

Prvo što treba da uradite jeste da stratujete automobil i uključite grejanje. Na ovaj način ćete istovremeno grejati unutrašnjost ali i lakše čistiti led na karoseriji. Naravno, da biste ušli u auto potrebno ga je otključati. U slučaju zaleđene brave pokušajte da zagrejete ključ pomoću upaljača, potom ga gurnite u bravu kako bi se led otpio. Najbolji način je da koristite sredstvo za odleđivanje brava koje je dostupno u svim bolje opremljenim prodavnicama a koje se poprska pre niskih temperatura. Ovim sredstvom možete isprskati ivice vrata kako biste sprečili da se zalede.

Zaleđeno vetrobransko staklo

Niko ne voli čišćenje leda i snega sa vetrobranskog stakla posebno bez strugača za led. Umesto sredstva za odleđivanje možete uveče vetrobransko staklo i prozore premazati crnim lukom ili limunom koji će efikasno sprečiti formiranje leda na staklima. 

shutterstock.com

Nemojte koristiti brisače dok u potrpunosti ne očistite šoferšajbnu

Smrznuti brisači 

Led može zalepiti brisače na vetrobransko staklo i u tim situacijama ih ne koristite pre nego što se u potpunosti ne odledite vetrobransko staklo. Ako niste očistili led, a uključite brisače, dočiće do oštećenja metlica brisača ili do pregorevanja elektromotora brisača pa ćete imati nepotrebne troškove. Dobra ideja je da uvbeče na brisače stavite stare čarape kako biste sprečili da se zalepe za staklo. 

Zaleđeni retrovizori

I retrovizori su izloženi snegu i formiranju leda, pa je savet da se uveče umoraju u najlonsku kesu kako bi se sprečilo da se zalede.

Veoma je važno očistiti sneg i led sa svih površina automobila, pogotovo sa krova, kako ne bi tokom vožnje ili iznenadnog kočenja dospeo na šoferšajbnu ugrozio vidljivost i sigurnost tokom vožnje. Ako već nemate garažu možda treba da kupite ciradu i barem nataj način da zaštitite svoja kola tokom zime od leda i snega. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)