Tetka Saveta

KAKO NAPRAVITI DOMAĆI KESTEN PIRE: Jedan sastojak daje mu posebnu aromu, lepši niste probali (FOTO)

Omiljen dezert svih generacija.

10.11.2023 14:01

KAKO NAPRAVITI DOMAĆI KESTEN PIRE: Jedan sastojak daje mu posebnu aromu, lepši niste probali (FOTO)
shutterstock.com

Jesen je vreme kestena koji se spremaju na razne načine tako što se kuvaju, peku ili koriste kao sastojak raznih kolača i poslastica. Na miris pečenog kestenja malo ko može ostati ravnodušan. Jedno od omiljenih jela napravljenog od kestena je kesten pire.

Pored brojnih kolača, on ne neizostavan u ponudi poslastičarnica širom regiona. Sa dodatkom šlaga ovo je moćna poslastica u kojoj uživaju sve generacije. Evo kako da sami napravite domaći kesten pire.

Sastojci: 

  • 1 kg neoljuštenih ili 600 g očišćenih kestena
  • 200 ml vode
  • 50 ml ruma
  • 15 ml arome vanile
  • 70g šećera

 

Priprema:

Kestene isecite nožem oko 1 mm, i stavite u šerpu u kojoj će se kuvati. Dodajte količinu vode da pokrije sve kestene. Malo posolite i kuvajte na srednjoj vatri. Kada voda provri, kuvajte kestene još 20 minuta.

Izvadite kestene, ostavite da se ohlade pa ogulite. U šerpu sipajte 200 ml vode i dodajte šećer.
Kuvajte na srednjoj vatri, povremeno mešajući. Kada se šećer rastvori, u tečnost dodajte rum i aromu vanile i nastavite sa kuvanjem. Kada tečnost proključa, kuvajte još 3 - 5 minuta. Pustite da se ohladi.
Kestene stavite u blender i sameljite. U mlevene kestene dodajte tečnost, ali ne preterujte jer ne želite preretku smesu. Dobijeni pire procedite kroz cediljku u odabrane činije. Pospite komadićima čokolade ili narendajte. Čuvajte u frižideru i ostavite da se hladi 2 sata.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)