Jesen je vreme kestena koji se spremaju na razne načine tako što se kuvaju, peku ili koriste kao sastojak raznih kolača i poslastica. Na miris pečenog kestenja malo ko može ostati ravnodušan. Jedno od omiljenih jela napravljenog od kestena je kesten pire.
Pored brojnih kolača, on ne neizostavan u ponudi poslastičarnica širom regiona. Sa dodatkom šlaga ovo je moćna poslastica u kojoj uživaju sve generacije. Evo kako da sami napravite domaći kesten pire.
Sastojci:
- 1 kg neoljuštenih ili 600 g očišćenih kestena
- 200 ml vode
- 50 ml ruma
- 15 ml arome vanile
- 70g šećera
Priprema:
Kestene isecite nožem oko 1 mm, i stavite u šerpu u kojoj će se kuvati. Dodajte količinu vode da pokrije sve kestene. Malo posolite i kuvajte na srednjoj vatri. Kada voda provri, kuvajte kestene još 20 minuta.
Kuvajte na srednjoj vatri, povremeno mešajući. Kada se šećer rastvori, u tečnost dodajte rum i aromu vanile i nastavite sa kuvanjem. Kada tečnost proključa, kuvajte još 3 - 5 minuta. Pustite da se ohladi.
Kestene stavite u blender i sameljite. U mlevene kestene dodajte tečnost, ali ne preterujte jer ne želite preretku smesu. Dobijeni pire procedite kroz cediljku u odabrane činije. Pospite komadićima čokolade ili narendajte. Čuvajte u frižideru i ostavite da se hladi 2 sata.
Komentari (0)