Kuvano vino jedan je od sinonima predstojećih božićnih i novogodišnjih praznika. Pravi se od kombinacije crnog vina i začina. Ovaj napitak krepi i opušta organizam, a veruje se da je jedan od najboljih narodnih lekovaza jačpanje imuniteta i lečenje prehlade.
Šta kažu stručnjaci?
Kako je za Ekspres objasnila stručnjak za ishranu i zdravlje Viktorija Godfri, kuvano vino ima brojne benefite za zdravlje naravno ukoliko se umereno koristi.
- Jedan od ključnih sastojaka ovog napitka je crno vino koje sadrži antioksidans koji se zove resveratrol a potiče od crvene kožice grožđa koji ima protivupalna svojstva. Studija iz 2017. je otkrila da resveratrol, polifenolno jedinjenje koje se nalazi u crnom vinu, može pomoći da se uspori proces starenja tela. Rezveratrol se bori i protiv bolesti koje su povezane sa starenjem kao što su moždani udar i bolesti srca - objasnila je ona.
Prema njenim rečima, u kuvano vino se najčešće ubacuje cimet i karanfilić koji dodatno pojačavaju zdravstvene prednosti ovog napitka.
- Neki od ključnih sastojaka kuvanog vina su celi karanfilići, štapići cimeta, zvezdasti anis, crni biber u zrnu, bobice pimenta i sušena kora pomorandže. Pokazano je da cimet u kuvanom vinu ima moćno antiinflamatorno dejstvo, smanjuje otok i vraća normalnu funkciju tkiva. Ovo može pomoći uslovima kao što je artritis. Antioksidansi u crnom vinu i karanfiliću takođe mogu pomoći u smanjenju upale. Karanfilić su u dobra stara vremena koristili zubari kao lek protiv bolova - dodala Godfri.
Srećna Republika vam poklanja najbolji recept za kuvano vino koje će vam ugrejati dušđu i telo u hladnim danima.
Sastojci:
- litar crnog vina
- 250 ml vode
- 4 kašike šećera (ili više ukoliko volite slađe)
- Cimet (kesica), biber, muskatni oraščić ili karanfilić po ukusu
- Narandža, mandarina, jabuka, limun ili neko drugo voće koje volite
Priprema:
Tri kašike šećera otopiti na tihoj vatri. Kada požuti preliti vodom, pojačati temperaturu ringle i pustiti da voda provri. Pazite da vam ringla ne bude mnogo pojačana da šećer ne bi zagoreo. Zatim dodati još jednu kašiku šećera, dobro promešati da se sve sjedini i dodajte vino. Kada počne da peni sklonite sa šporeta posudu u kojoj to sve kuvate, jer vaš napitak ne sme da provri. Dodajte začine, dobro promešajte i sipajte u čašu od debljeg stakla, koja ima dršku.
Sada dolazimo do onog dela kada možete raznim začinima menjati ukus kuvanog vina. Naši predlozi su cimet i karanfilić. Oni se standardno koriste za kuvano vino. Ukoliko volite da eksperimentišete ukusima i aromama probajte biber i muskatni oraščić. Ukoliko ste ljubitelj blažih ukusa možete dodati kašičicu vanile. Ukus možete da obogatite i tako što ćete u njega ubaciti voće. Preporuka su pomorandža, jabuka, limun ili mandarina. Voće operite, isecite na kolutove i sa korom ubacite u vino.
Ovako spremljeno vino poslužite i degustirajte dok je još toplo.
Živeli!
Komentari (0)