Tetka Saveta

RECEPT ZA KUVANO VINO: Provereno će vam ugrejati telo i dušu, a usporava i starenje! (FOTO)

Srećna Republika predstavlja vam najbrži i najzdraviji način da se okrepite tokom hladnijih dana.

03.11.2023 12:00

RECEPT ZA KUVANO VINO: Provereno će vam ugrejati telo i dušu, a usporava i starenje! (FOTO)
shutterstock.com

Kuvano vino jedan je od sinonima predstojećih božićnih i novogodišnjih praznika. Pravi se od kombinacije crnog vina i začina. Ovaj napitak krepi i opušta organizam, a veruje se da je jedan od najboljih narodnih lekovaza jačpanje imuniteta i lečenje prehlade.

Pixabay.com

Antioksidans iz crnog vina borise protiv bolesti povezanih sa starenjem

Šta kažu stručnjaci?

Kako je za Ekspres objasnila stručnjak za ishranu i zdravlje Viktorija Godfri, kuvano vino ima brojne benefite za zdravlje naravno ukoliko se umereno koristi.

Jedan od ključnih sastojaka ovog napitka je crno vino koje sadrži antioksidans koji se zove resveratrol a potiče od crvene kožice grožđa koji ima protivupalna svojstva. Studija iz 2017. je otkrila da resveratrol, polifenolno jedinjenje koje se nalazi u crnom vinu, može pomoći da se uspori proces starenja tela. Rezveratrol se bori i protiv bolesti koje su povezane sa starenjem kao što su moždani udar i bolesti srca - objasnila je ona. 

Prema njenim rečima, u kuvano vino se najčešće ubacuje cimet i karanfilić koji dodatno pojačavaju zdravstvene prednosti ovog napitka.

Neki od ključnih sastojaka kuvanog vina su celi karanfilići, štapići cimeta, zvezdasti anis, crni biber u zrnu, bobice pimenta i sušena kora pomorandže. Pokazano je da cimet u kuvanom vinu ima moćno antiinflamatorno dejstvo, smanjuje otok i vraća normalnu funkciju tkiva. Ovo može pomoći uslovima kao što je artritis. Antioksidansi u crnom vinu i karanfiliću takođe mogu pomoći u smanjenju upale. Karanfilić su u dobra stara vremena koristili zubari kao lek protiv bolova - dodala Godfri.

Srećna Republika  vam poklanja najbolji recept za kuvano vino koje će vam ugrejati dušđu i telo u hladnim danima.

Sastojci:

  • litar crnog vina
  • 250 ml vode
  • 4 kašike šećera (ili više ukoliko volite slađe)
  • Cimet (kesica), biber, muskatni oraščić ili karanfilić po ukusu
  • Narandža, mandarina, jabuka, limun ili neko drugo voće koje volite 

Priprema:

Tri kašike šećera otopiti na tihoj vatri. Kada požuti preliti vodom, pojačati temperaturu ringle i pustiti da voda provri. Pazite da vam ringla ne bude mnogo pojačana da šećer ne bi zagoreo. Zatim dodati još jednu kašiku šećera, dobro promešati da se sve sjedini i dodajte vino. Kada počne da peni sklonite sa šporeta posudu u kojoj to sve kuvate, jer vaš napitak ne sme da provri. Dodajte začine, dobro promešajte i sipajte u čašu od debljeg stakla, koja ima dršku.

Sada dolazimo do onog dela kada možete raznim začinima menjati ukus kuvanog vina. Naši predlozi su cimet i karanfilić. Oni se standardno koriste za kuvano vino. Ukoliko volite da eksperimentišete ukusima i aromama probajte biber i muskatni oraščić. Ukoliko ste ljubitelj blažih ukusa možete dodati kašičicu vanile. Ukus možete da obogatite i tako što ćete u njega ubaciti voće. Preporuka su pomorandža, jabuka, limun ili mandarina. Voće operite, isecite na kolutove i sa korom ubacite u vino. 

Ovako spremljeno vino poslužite i degustirajte dok je još toplo. 

Živeli!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)