Tetka Saveta

KAD NIJE GREH RADITI NA CRVENO SLOVO? Sveštenik razrešava dilemu koja muči većinu vernika (FOTO)

Dani koji u crkvenom kalendaru važe za velike praznike su oni koje bi trebalo provesti u molitvi, bez obavljanja uobičajenih poslova, ali ipak postoje izuzeci.

26.09.2023 20:05

KAD NIJE GREH RADITI NA CRVENO SLOVO? Sveštenik razrešava dilemu koja muči većinu vernika (FOTO)
Shutterstok

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici svake godine 27. septembra obeležavaju Krstovdan, praznik pronalaženja Časnog krsta na mestu raspeća Isusa Hrista. Ovaj praznik je u kalendaru SPC obeležen crvenim slovom.

Mnogi imaju dilemu da li je na ovaj praznik obavezno postiti ili ne. S obzirom na to da ove godine Krstovdan "pada" u sredu, koja je uz petak dan obaveznog posta tokom cele godine, odgovor je potvrdan. Takođe, na Krstovdan bi trebalo postiti i kad ovaj crkveni praznik "padne" i u druge dane. Naime, u narodu postoji rečenica koja se prenosi s kolena na koleno, a koja glasi:" Ko se Časnim krstom krsit, na Krstovdan posti". Po narodnim običajima, na jesenji Krstovdan trebalo bi jesti hleb i crno grožđe i uzdržavati se od bilo kakve vrste posla. 

Dilema da li je na velike crkvene praznike dozvoljeno uključiti veš-mašinu i raditi druge kućne poslove ili se to „ne valja“ zapravo nije dilema, objašnjava za portal Srećna republika sveštenik Branislav Miljković iz Hrama Svete Petke na Ovčanskom putu.

Prema njegovim rečima, u pravoslavlju ne postoji formulacija „valja se“ ili „ne valja se“, već da li bi nešto trebalo raditi ili ne.

- U dane velikih praznika vernici ne bi trebalo da obavljaju kućne poslove – kaže otac Branislav za naš portal.

On dalje dodaje i da bi svako od nas trebao da organizuje svoje obaveze za period pre ili posle praznika.

- Svako od nas bi trebalo da se organizuje i da svakodnevne obaveze završi dan ranije ili da ih ostavi i uradi kad dani praznika prođu. Zna se da su dani upisani crvenim slovom u crkvenom kalendaru predviđeni za odlazak na Svetu liturgiju, molitvu, čitanje duhovnih knjiga i duže druženje sa članovima porodice - objašnjava otac Branislav.

Tanjug/AP

Odlazak u crkvu za velike praznike je ustaljen među vernicima

Otud, podseća otac Branislav, mnogi greše kad kažu da će u dane velikih praznika uključiti veš-mašinu, uz „opravdanje“ kako ne pere domaćica, veš to veš-mašina radi umesto nje.

- To je kalkulisanje, a sa verom i sa Bogom nema kalkulacije. Ali, kad čovek u sebi ima ljubavi i vere, on neće kalkulisati niti sa verom, niti sa Bogom – decidan je sveštenik Miljković.

Iako ima i onih koji će se obrušiti na ova pravila, smatrajući da su ona mogla da budu poštovana u prethodnim vekovima, ali ne i danas, sagovornik našeg portala kaže:

- U skladu sa savremenim načinom života, od onih koji su zaposleni i obavezni da se pojave na radnom mestu i kad „pada“ crveno slovo u kalendaru ne očekuje se da će izbeći radnu obavezu. U crkvu se ne mora otići na Svetu liturgiju ako to obaveze ne dozvoljavaju, ali porodica uvek može otići u crkvu, pomoliti se i upaliti sveće i popodne, kad zaposleni završe sa svakodnevnim obavezama. Ipak, svi drugi poslovi trebalo bi da budu obavljeni dan pre praznika ili u danima posle praznika.

Otac Branislav navodi da ipak i od ovog pravila postoje izuzeci.

- Ako se neko bavi poljoprivredom i postoji rizik da će mu propasti letina, nije greh ako i na crveno slovo ode na njivu. Takođe, ako ste komšija, rođak ili prijatelj nekome ko spašava letinu, idite i pomozite mu u tom poslu čak i kad je crveno slovo, ali mu to ni slučajno nemojte naplatiti. Nekoristoljubiva ljubav je ono što naš narod odvajkada neguje i to bi trebalo poštovati – objašnjava otac Branislav.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Rade

27.09.2023 18:12

Alo, kuc, kuc, ima li koga kod kuće? Napolju je 21.vek, a ne 11.