Tetka Saveta

OVO SIGURNO NISTE ZNALI O VELIKOM CRKVENOM PRAZNIKU: Sveštenik otkriva zašto je važna Mala Gospojina i kako bi trebalo da se obeležava

SPC i vernici slave dan rođenja Presvete Bogorodice, koji je u pravoslavnom kalendaru označen crvenim slovom.

20.09.2023 18:00

OVO SIGURNO NISTE ZNALI O VELIKOM CRKVENOM PRAZNIKU: Sveštenik otkriva zašto je važna Mala Gospojina i kako bi trebalo da se obeležava
Vladimir Lukić, Wikipedia

Mala Gospojina, koju Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici proslavljaju 21. septembra, jedan je od posebno značajnih praznika.

Kako za Srećnu Republiku kaže otac Branislav Miljković, sveštenik Hrama Svete Petke na Ovčanskom putu, Mala Gospojina jedan je od tri rođendana koje Crkva slavi.

- Prvi je Božić, odnosno dan rođenja Isusa Hrista, drugi je Ivanjdan, odnosno dan rođenja Svetog Jovana Krstitelja, a treći Mala Gospojina, odnosno dan rođenja Majke Božije - kaže otac Branislav za naš sajt.

On podseća da je "na rođendan Presvete Bogodice zasijala svetlost celom vaseljenom", te da su u slavu one koja je na svet donela Spasitelja napisane najlepše duhovne pesme i naslikane brojne ikone.

- Majka Božija je sačuvala sebe od greha i zla, posvetila je život spasenju roda ljudskog. Ona je časnija i svetija i od ljudi i od anđela i posrednica je u našem spasenju. Ona nije samo Majka Božija, već i majka svih nas. Kao što je majka ta koja moli oca da popusti kad deca nešto traže, tako i Majka Božija moli za nas da nam gresi budu oprošteni - slikovito objašnjava otac Branislav.

Za one koji imaju dilemu kako bi trebalo provesti praznik rođenja Majke Božije, sveštenik Hrama Svete Petke na Ovčanskom putu podseća da bi i Malu Gospojinu, kao i svaki drugi praznik, trebalo obeležiti u crkvi.

- Najbolje je, naravno, otići u crkvu na svetu liturgiju. Ali, ukoliko nekome obaveze ne dozvoljavaju da ujutro ode na liturgiju, jer mora da ide na posao, on može po završetku obaveza na poslu da ode u crkvu, sam ili sa članovima porodice. Crkveni praznici, kao i svi drugi dani u godini, su dani koje bi trebalo provesti u ljubavi prema ljudima i Bogu - podseća otac Branislav.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)