Tetka Saveta

ČIŠĆENJE ZIDOVA KORAK PO KORAK: Pomoću 4 sredstva koja već imate u kući uklonite fleke kao profesionalac

Brzo i jednostavno uklonite mrlje od hrane i pića, duvanskog dima i dečija "umetnička dela" uz ove trikove.

20.09.2023 20:00

ČIŠĆENJE ZIDOVA KORAK PO KORAK: Pomoću 4 sredstva koja već imate u kući uklonite fleke kao profesionalac
shutterstock.com

Ukoliko ovog leta niste krečili stan, a zidovi nisu sasvim čisti, postoji nekoliko načina da ih osvežite. Za to vam neće biti potrebni skupi preparati, niti mnogo vremena i veštine. 

Sve što vam treba su dobra volja i nekoliko sastojaka koje već imate u domaćinstvu - deterdžent za sudove, sirće, soda bikarbona i kukuruzni skrob. Srećna republika vam donosi za koje vrste fleka možete koristiti ovaj rastvor. 

Dečje žvrljotine

Ako imate malu decu koja vole da žvrljaju po velikim površinama, pa zid doživljavaju kao slikarsko platno ili školsku tablu, njihove "radove" možete da uklonite mešavinom deterdženta za sudove i vode.

U lavor sipajte litar tople vode, dodajte dve supene kašike deterdženta za sudove, pa razmutite i u ovaj rastvor spustite krpu od mikrofibera. Kad se krpa dobro natopi, ocedite je i njome blago prebrišite zid. Potom drugom krpom od mikrofibera koju ste samo ovlaš pokvasili pređite preko oribanog dela zida da biste uklonili ostatke sapunice.

Duvanski dim

Ukoliko ste pušač, duvanski dim će se zasigurno "uvući" u zidove i formirati fleke. Pored toga, prostorija će poprimiti neprijatan miris koji se upotrebom aromatičnih sveća ili difuzora samo maskira.

Da biste fleke od nikotina uklonili sa zidova, napravite rastvor od alkoholnog sirćeta i vode u razmeri 1:1. Sipajte rastvor u bocu sa raspršivačem, pa isprskajte zidove i potom ih obrišite suvom krpom.

Pixabay

Soda bikarbona jedan je odlično sredstvo za čišćenje zidova

 

Postoji još jedan efikansan način uklanjanja fleka od dima sa zidova. Pomešajte sodu bikarbonu sa malo vode i napravite gušću pastu, pa je nanesite na zidove. Ostavite da deluje petnaestak minuta, pa je uklonite krpom koju ste prethodno potopili u hladnu vodu i ocedili.

Masne fleke

Masna mrlja od hrane na zidu ne iziskuje uvek novo krečenje. Biće dovoljno da napravite pastu od vode i kukuruznog skroba i da je nanesete na fleku, ostavite da odstoji sat vremena, pa zid prebrišete mokrom krpom.

Kukuruzni skrob će upiti masnoću sa zidne površine, pa će ona izgledati kao nova.

Čišćenje zidova pre krečenja

Ako ste, pak, rešili da iskoristite lepo vreme i okrečite životni prostor, pre nego što nanesete odabranu boju na zidove prethodno obavezno sa njih uklonite nečistoće.

U lavor sipajte dva litra tople vode, dodajte kašiku tečnog deterdženta za sudove i dve kašike sirćeta. Promešajte rastvor, spustite krpu od mikrofibera, natopite je, ocedite, pa kružnim pokretima pređite preko zidova.

Potom prebrišite zidove drugom krupom koju ste potopili u mlaku vodu i ostavite ih da se osuše. Na ovako pripremljene zidove nova boja će dobro prianjati.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)