Tetka Saveta

SIPAJTE SIRĆE ILI SODU BIKARBONU U PEGLU I SAČEKAJTE ČUDO: Bićete zaprepašćeni koliko će vam veš biti drugačiji!

Stvaranje kamenca na peglama na paru može da izazove glavobolju i oteža peglanje odeće, zato pokušajte ove prirodne načine za čišćenje tog aparata jer će raditi bolje nego kada je kupljen.

11.03.2023 10:01

SIPAJTE SIRĆE ILI SODU BIKARBONU U PEGLU I SAČEKAJTE ČUDO: Bićete zaprepašćeni koliko će vam veš biti drugačiji!
shutterstock.com

Iako nije svima omiljena aktivnost, peglanje veša svaka domaćica praktikuje makar jednom nedeljno. Ipak, svaki uređaj, pa i peglu, moramo redovno održavati kako ne bi došlo do kvara. S obzirom na to koliko se često koristi, s vremena na vreme na peglama se stvara jedan učestali problem koji domaćicama zadaje pravu glavobolju.

Shutterstock

Peglanje nekad može biti prava noćna mora

Kod savremenih pegli koje rade na paru najčešći problem pravi stvaranje kamenca na metalnoj ploči. Upravo on dovodi i do kvara uređaja i onemogućava izlazka pare, pa samim tim i efikasnog peglanja. Umesto da kupujete novu pegl, uz jedan sastojak iz kuhinje rešite problem za tili čas.

Naime, u pregradu za vodu sipajte čep do dva sirćeta i potom uključite peglu u struju. Na dasKu za peglanje stavite neku staru krpu, a peglu okrenite ka njoj da pušta paru. Kada sirće ispari, isključite peglu iz struje. Potom uzmite frafciger ili neki drugi oštar predmet i uklonite omekšan kamenac sa peglajuće površine.

pexels.com

Kod pegli na paru kamenac je najčešći problem

Peglu potom obrišite krpom. Ukoliko nakon prvog postupka niste uspeli da uklonite baš sav kamenac, ponovite postupak još jednom. Nakon toga bi vaša pegle trebalo da izgleda kao nova. Oni koji su isprobali ovaj trik za čišćenje veoma su zadovoljni rezultatima. Za sve je potrebno manje od 15 minuta vremena. 

Kako biste peglu očistili i iznutra možete se poslužiti mešavinom vode i sode-bikarbone. Naime, sipajte vodu i ravnu kašičicu sode u peglu. Potom je uključite i ostavite da para odradi svoje. Ponovo ćete imati funkcionalni uređaj i vaša garderoba biće besprekrno ispeglana. 

Pixabay

Soda bikarbona je uvek odlična za rešavanje mnogih problema u domaćinstvu

Oba sredstva za čišćenje su prilično pristupačnih cena i mogu se naći u svakom marketu te je ovo rešenje i znatna ušteda za kućni budžet.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)