Tetka Saveta

PVC PROZORI I VRATA SU VAM POŽUTELI, MASNI I ZAPRLJANI? 2 sastojka iz kuće u trenu im vraćaju sjaj!

Nekad nije potrebno da "bacate" novac na skupa sredstva za čišćenje doma jer se rešenja nalaze baš u njemu.

24.01.2023 16:01

PVC PROZORI I VRATA SU VAM POŽUTELI, MASNI I ZAPRLJANI? 2 sastojka iz kuće u trenu im vraćaju sjaj!
shutterstock.com

Čišćenje kuće je zahtevan posao, naročito kada je veća kvadratura doma u pitanju. Usisavanje, brisanje prašine, prozora i svih ostalih poslova koji su se nakupili, zna da oduzme dosta vremena, ali i strpljenja i energije. Pritom, koliko god mislili da je sve u savršenom redu i da smo prebrisali svaki kutak doma, uvek ostane ono nešto što smo preskočili, a što su često okna na prozorima i štokovi vrata. 

Iako je sada gotovo nezamislivo u stanu nemati PVC stolariju koja je daleko modernija i lepša na prvi pogled od drvene, ona ume da zadaje glavobolju. Sa njom, naime, sve deluje belo, lepo i čisto, međutim, ukoliko se ne održava na pravi način, prozori i vrata mogu samo da izgledaju ružnije nego da su napravljeni od bilo kog drugog materijala.  

shutterstock.com

Koliko god da su stakla na vašim prozorima čista, prljava ili požutela plastika može da naruži njihov izgled

Nataložena prljavština često se ne može ukloniti regularnim sredstvima, pa je možda pravo vreme da rešenje potražite u kući.

Domaćice koje su eksperimentisale s prirodnim sredstvima za čišćenje, za mnoge probleme su pronašle rešenje u sirćetu ili sodi bikarboni. Ipak, kada je u pitanju plastika na prozorima i vratima i kada se borite s požutelim područjima ili prljavštinom i masnoćom, u tome bi mogli da vam ponmognu limunov sok i pasta za zube.

Pixabay

Iako je prevashodno predviđena za pranje zuba, pasta za zube u domćinstvu može biti od velike pomoći

Ukoliko se opredelite za pastu za zube, dovoljno je jedan sloj naneti na plastične delove, a zatim nekom dobrom krpom ispolirati to područje. Nakon izvesnog vremena bi mrlje trebalo da se uklone, a onda je neophodno samo isprati vodom. Pasta za zube daje sjajne rezultate i za poliranje zagorele pegle.

Ako ipak odlučite da plastiku tretirate limunovim sokom, nije vam potrebno ništa sem limuna i krpe. Isecite limun i iscedite njegov sok na plastiku gde se prljavština nakupila ili gde je određeni deo požuteo. Ostavite nekoliko minuta da sok deluje, a zatim dobro istrljajte krpom.

tiktok/printscreen-mama_mila_

Limunov sok za higijenu u kući može učiniti više od bilo kog hemijskog sredstva za čišćenje

Limun ima sposobnost čišćenja i deluje i kao izbeljivač. Zbog svog kiselog sastava, ali i svežeg mirisa, čini čuda za pojedine delove našeg doma, pa čak i kad su posude i lonci u pitanju. Kora limuna može čak i da vrati sjaj mnogim predmetima u kući. Za dodatni efekat limunov sok se može kombinovati sa solju i tako dobiti abrazivni efekat. Ukoliko se u kupatilu borite sa buđi i kamnecem, dovoljno je da deterdžent za pranje veša pomešate sa sokom od limuna, što će dati sjajne rezultate.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)