Tetka Saveta

CELOG ŽIVOTA POGREŠNO SECKAMO LUK, ZATO NAM SUZE OČI! Pogledajte ova jednostavna rešenja koja će vas oduševiti

Profesionalni kuvari otkrivaju tajnu koja muči sve ljubitelje ovog pikantnog dodatka jelima.

09.12.2022 11:01

CELOG ŽIVOTA POGREŠNO SECKAMO LUK, ZATO NAM SUZE OČI! Pogledajte ova jednostavna rešenja koja će vas oduševiti
shutterstock.com

Crni luk svakom jelu daje poseban šmek i često se koristi u kulinarstvu, a posebno u pripremi domaćih jela u Srbiji. Ipak, prava muka nastaje kada ga treba pripremiti za prženje.

Sečenje luka uz neizostavne suzne oči sada može biti prošlost. Profestionalni kuvari otkrili su tajne koje će vam pomoći da se rešite njegove ljute arome koja vam pravi probleme pri svakoj pripremi jela. Postoji nekoliko trikova, a vi odaberite onaj koja vam najviše odgovara.

shutterstock.com

Luk mnogima zadaje muke prilikom ljušćenja i seckanja

Luk i sveća

Poznata zvezda kulinarstva Marta Stjuart otkrila je da luk uvek seče pored otvorenog plamena, poput sveće ili uključene ringle (podrazumeva se šporet na plin). Kako ona kaže, zato nikad ne plače kad priprema neko jelo koje zahteva veće količine luka.

Foto: Shutterstock

Luk je najbolje držati na hladnom

Luk u zamrzivaču

Ako celu glavicu luka petnaestak minuta pre sečenja stavimo u zamrzivač, suza ne bi trebalo da bude, baš kao ni ako ga na isto toliko vremena držimo u činiji s hladnom vodom.

Pixabay.com

Postoji trik i sa specijalnom pripremom oštrice kojom će se nož ljuštiti i seći 

Oštar nož 

Tup nož će više oštetiti ćelije luka, čime će se osloboditi i više enzima koji izazivaju suze. Zato se savetuje korišćenje dobro naoštrenog noža. Kao dodatnu olakšavajuću okolnost neki kuvari savetuju i da oštricu namažete limunom koji će neutralisati ljutinu luka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)