Tetka Saveta

MOLITVA SVETIM VRAČIMA: Ako je od danas čitate narednih 40 dana, očekujte čudo!

Sveti Kozma i Damjan, kojima je posvećena današnja slava, pomagali su bolesnima bez ikakve nadoknate, pa se veruje da se molitvom na današnji dan molimo za zdravlje.

14.11.2022 09:01

MOLITVA SVETIM VRAČIMA: Ako je od danas čitate narednih 40 dana, očekujte čudo!
youtube.com/Srdjan Kostic

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i vernici danas obeležavaju slavu posvećenu Kozmi i Damjanu, svecima koji se u narodu smatraju zaštitnicima lekarske profesije. Zbog toga se i zovu Sveti Vrači.

Ovaj praznik ne praznuje samo SPC, već i Lekarska komora Srbije koja je 2007. godine i zvanično taj dan proglasila svojom slavom. Praznik Svetog Kozme i Damjana, Srpska pravoslavna crkva molitveno slavi dvaput godišnje i to 14. novembra po novom kalendaru, kada je umro Damjan, ali i 14. jula kada je umro Kozma. Narod je, međutim, preuzeo 14. novembar kao glavni datum slave.

Vladika Nikolaj Velimirović zapisao je da su sveti Kozma i Damjan, braća po telu, rodom iz Azije, "sijali dobrim delima, pa su od Boga dobili dar za isceljenje". Takođe, dodao je da nikada nisu tražili nadoknadu za svoje darove.

- Kozma je ljuto zamerio Damjanu kada je od Paladije, žene koju su izlečili od teške bolesti, uzeo tri jaja, a on je to uradio jer ga je ona prethodno zaklela Svetom Trojicom. Ljude su lečili potpuno besplatno i ubrzo su proglašeni "besrebrenicima", jer su strogo poštovali Hristovu zapovest "Badava primiste, badava dajite".  Kozma je čak tražio da ga po smrti ne sahrane pored brata, upravo zbog ta 3 jaja - istakao je Vladika Velimirović, ali i dodao da su ipak sahranjeni jedan pored drugoga u mestu Feremanu.

Iako su rođeni u Aziji vaspitani su u hrišćanskom duhu i u mladosti su izučili lekarske veštine. Mnoge zdravstvene ustanove te svetitelje i lekare danas slave kao zaštitnike svoje profesije, iako Sveti Vrači u kalendariu SPC nisu upisani crvenim slovom i nije obavezan post.

Svetitelji Kozma i Damjan predstavljeni su na ikonama i freskama u srednjovjekovnoj odeći, sa kovčežićima u kojima su nosili lekove, a jedna od najpoznatijih fresaka sa likovima svetaca nalazi se u Pećkoj Patrijaršiji.

Kozma i Damjan ostadoše čudotvorci kako za života, tako i posle smrti. Narod je nastavio da ih priziva u bolesti i nevolji i do danas. Današnji dan je po narodnom verovanju dobar za molitvu za ozdravljenje. Postoji i verovanje da danas nije dobro raditi teške fizičke poslove i da bez preke potrebe ne treba izlaziti iz kuće. Na Vračeve, po narodnom verovanju, ne treba raditi ni poslove na velikim visinama, a veruje se da Sveti Vrači štite ljude i od udara groma.

Molitva:

Kako su Kozma i Damjan celog života isceljivali bolesne, uvreženo je verovanje da na današnji dan treba izgovoriti molitvu za ozdravljenje. Tu molitvu trebalo bi čitati počev od današnjeg dana, pa narednih 40 dana zaredom, i bićete zdravi.

"K vama, sveti besrebrenici i čudotvorci Kozmo i Damjane, kao brzim pomoćnicima i toplim molitvenicima za spasenje naše, kolena preklonivši, pritičemo i klanjajući se usrdno vapimo: ne prezrite moljenja nas grešnih i nemoćnih, koji smo u mnoga bezakonja zapali i svakoga dana i časa sagrešujemo. Umolite Gospoda da nama, nedostojnim slugama Svojim, podari velika i obilna milosrđa Svoja.

Izbavite nas od svake patnje i bolesti jer ste od Gospoda i Spasa našega Isusa Hrista primili izobilnu blagodat isceljenja, radi čvrste vere, besplatnog lečenja i mučeničke končine vaše. Uslišite nas koji se molimo i bogougodnim posredništvom vašim izmolite kod Hrista Boga pravoslavnim upraviteljima zdravlje, blagostanje, spasenje, pobedu nad neprijateljima i blagoslov Božji.

Pixabay.com

Današnji dan posvetite molitvi

Opet se klanjajući, usrdno molimo da nam od Gospoda isprosite sve što je od koristi u ovom privremenom životu, a posebno što je potrebno za večno spasenje, da se udostojimo da molitvama vašim dobijemo hrišćanski kraj, bez bolesti, nepostidan, miran i da se izbavimo od prevara đavolskih i večnih muka, da naslednici bezgraničnog i blaženog Carstva Nebeskog budemo.

A vi, ugodnici Božji, ne prestajte da se molite za one koji vam sa verom pristupaju, čak i ako po mnoštvu grehova svojih nismo dostojni milosrđa vašeg budući istinski podražavaoci čovekoljublja Božjeg, učinite da donesemo rod dostojan pokajanja i u večni pokoj stignemo, hvaleći i blagosiljajući divnog u svetima Svojim Gospoda i Boga i Spasa našega Isusa Hrista i Prečistu Majku Njegovu i vašu toplu zaštitu, sada i uvek i u vekove vekova."

Pixabay.com

Srećna slava

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)