Tetka Saveta

NIKAD NE BISTE POGODILI OD ČEGA SE ZAPRAVO PRAVI VOTKA! Ovako izgleda proces izrade popularnog pića (VIDEO)

Votka je popularno alkoholno piće, a u Rusiji se smatra i nacionalnim. Međutim, mnogi ne znaju kako se ona zapravo pravi.

14.10.2022 18:00

NIKAD NE BISTE POGODILI OD ČEGA SE ZAPRAVO PRAVI VOTKA! Ovako izgleda proces izrade popularnog pića (VIDEO)
Printscreen/TikTok/ugyarneo762kgebr

"Nije votka rakija, mada noćas udara" poznata je Bajagina pesma, a svi koji su probali ovo piće znaju njegovu jačinu. Širom sveta pije se ovo alkoholno piće, međutim, mnogi ne znaju kako zapravo nastaje. I dok će većina pomisliti da kroz proces fermentacije prolazi kiselkasto voće kako bi se pretvorilo u alkohol, verovali ili ne i povrće se nalazi na listi osnovnih sastojaka nekih poznatih pića. Ukoliko ste bili u dilemi kako se pravi jedno od najpoznatijih žestokih pića, sada ćete biti zaista iznenađeni. Ovo piće dobija se destilacijom žitarica ili krompira, i u sebi sadrži u opsegu od 35 do 70 posto alkohola. 

Snimak koji se pojavio na Tiktoku prikazuje ceo proces pripreme, a on je prikupio 2,4 miliona sviđanja što znači da su ljudi bili oduševljeni otkrićem zaista autentičnog recepta.

Oljušteni krompir se isecka na nekoliko krupnijih komada, stavlja u posudu sa poklopcem, te se podgreva na pari u drugoj posudi nalivenoj vodom. Nakon izvesnog vremena krompir se sklanja sa pare i pošto je omekšao, gnječi se kašikom poput pirea, a zatim se u njega dodaje saharifikacioni enzim odnosno pretvoreni skrob u šećer i sve se dobro sjedini. Naliva se voda u posudu a zatim se ona prebacuje u bure na dalji proces.  

 

 

Ostavlja se da se odradi proces fermentacije na konstantnoj temperaturi 20 dana a zatim se sklanja. Žena koja radi  ceo proces, meša odstojenu smesu i stavlja je na ceđenje u bure. Doliva malo vode i malo leda od gore a onda nastupa proces destilacije kap po kap. I tako još jednom dok se koncentracija alkohola nije dostigla predviđeni stepen odnosno 70 posto.

- Želite reći: kaša od krompira je votka?-

- Tako tehnički...ako pojedem 20 krompira..-

- Sada shvatam da nikada nisam razmišljao kako se votka pravi.-

- Za mnoge ljude koji ne znaju, da votka se pravi od krompira, ali je mnogo bolja od žitarica.-komentarisali su korisnici mreže.

Mnogi nisu krili oduševljenje koliko izgleda jednostavno pravljenje votke i da zapravo nisu znali kako se ona sprema. Drugi su ipak zapazili da iza toga zapravo stoji mnogo posla i rada.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (1)

Skitnica

14.10.2022 19:17

Obicno djubre od pica ko i viski.