Mešavina hrskave čokolade, kremaste slatke pavlake i gorke kafe će u vama probuditi pravog i istinskog sladokusca.
Portal Srećna Republika donosi recept za penasti ledeni čoko-kafa desert koji će očarati celu porodicu i svakog gosta.
Sastojci:
- 100 g tamne čokolade
- 100 g bele čokolade
- 500 ml zaslađene slatke pavlake
- kesica kafe 3 u 1
- par kašika mleka
- 80 g pti-ber keksa sa kakaom
- par kašika kakao praha
- čokoladni toping
Priprema:
Crnu i belu čokoladu isecite na sitne komade, pa sklonite u stranu. U dublju posudu sipajte slatku pavlaku, pa joj dodajte kafu 3u1 i dobro umutite u šlag. Četvrtasti silikonski kalup dimenzija 10x20 centimetara obložite prijanjajućom folijom tako da joj krajevi vise sa strane.
Na dno kalupa sipajte trećinu umućenog šlaga i poravnajte ga. Kakao pti-ber keks kratko potopite u mleko, pa ređajte komade keksa poprečno po sredini kalupa od početka do kraja. Preko tog sloja dodajte drugu trećinu šlaga, pa ga poravnajte.
Preko njega opet ređajte sloj kakao pti-ber keksa potopljenog u mleko. Preko drugog sloja keksa sipajte ostatak šlaga, zaravnajte ga, pa preko njega poređajte kakao pri-ber keks potpljen u mleko, ali sada uzduž, sve dok ne pokrijete celu površinu šlaga. Ovaj sloj keksa će se nalaziti na dnu deserta i služiće kao kora.
Preklopite krajeve folije preko keksa i stavite kalup u zamrzivač na 2 sata, kako bi se kolač stegao i formirao. Kada desert očvrsne, sklonite foliju sa vrha i istresite ga nežno iz kalupa na tacnu, tako da kakao keks bude na dnu. Preko vrha pospite kakao prah i prelijte kolač čokoladnim topingom. Secite ga na pravougaone kriške i poslužite ukućanima ili gostima.
Možda vas zanima…
Prijatno!
BONUS VIDEO:
Komentari (0)