Slatkiši

NAJZDRAVIJI KOLAČ NA SVETU, RECEPT JE STAR 6.000 GODINA! Ima samo dva sastojka i prava je energetska bomba!

Pasteli se davao ratnicima pred odlazak u bitku.

18.08.2024 06:01

NAJZDRAVIJI KOLAČ NA SVETU, RECEPT JE STAR 6.000 GODINA! Ima samo dva sastojka i prava je energetska bomba!
Shutterstock

Pasteli ili intrion se smatra za jedan od najstarijih kolača na svetu, isti recept se primenjuje 6.000 godina, a pominje se  i u Homerovoj "Ilijadi". To je kolač koji se davao ratnicima pre nego što odu u bitku da bi bili snažni i imali energije da se bore.

Inače, ovaj kolač pominje se i u drevnim egipatskim zapisima i navodno su ga uzimale žene kako bi regulisale rad štitne žlezde. Herodot, "otac istorije" nazvao je ovu poslasticu lekom i delicijom u svojim zapisima.

Šta je pasteli?

Reč je o mešavini meda i susama, a neki ga nazivaju i pitom. Ova zanimljiva i zdrava kombinacija ima svoje prednosti, sadrži cink, gvožđe, vlakna, magnezijum, kalcijum, bakar i niz vitamina, posebno B grupe, odnosno svih onih koji su bitni za funkcionisanje organizma.

Navodi se da redovno konzumiranje pastelija pozitivno utiče i rešava depresiju, nervozu i hroničan umor. Ima čak 182 elementa koji su korisni za naše zdravlje,

Istraživanja ukazuju da redovno korišćenje pastelija rešava hronični umor, nervozu i depresiju. Kombinacija sjajno djeluje i na hronični stres i to nakon 3 nedelje redovnog korišćenja.

Nova studija Clinical Journal of Nutrition potvrdila je koristi meda i susama na redukciju depresije, arteroskleroze, multipleskleroze i visokog krvnog pritiska.

Sastojci:

  • 300 gr tahinija (pasta od čistog mlevenog susama
  • 300 gr meda

Tahini možete da nađete u prodavnicama zdrave hrane, a možete i sami da ga napravite.

Za dobar domaći tahini namaz trebaju vam sirove oljuštene semenke sisama i ulje po želji (obično 2 kašičice ulja idu na jednu ili pola šoljice semenki, u zavisnosti koliko gustu smesu želite – najčešće se koristi susamovo, maslinovo ili suncokretovo). Lagano popržite semenke na tiganju bez dodavanja masnoća do zlatne boje (5-10 minuta, mešajući stalno).

Shutterstock

Tahini pasta

 

Budite oprezni da vam susam ne zagori jer će postati gorkog ukusa Kada se ohlade, ubacite ih u blender s maslinovim uljem i miksajte dok ne dobijete pastu željene gustoće (možete dodavati još maslinovog ulja po želji).

Kako se pravi pasteli?

Pomešajte ove dve namirnice u posudi. Pre stavljanja u posudu možete izliti nakupljeno ulje koje se stvori na vrhu posude sa tahinijem. Oba sastojka su tečna ali, što je vrlo interesantno, kada ih dobro izmešate, stvrdnuće se u masu koja se može oblikovati kao plastelin.

U toku mešanja možete dodati u masu i šaku drobljenih komadića oraha, badema, pistaća ili lešnika ako želite. Neki, praveći ovaj recept, peku smesu što nikako ne preporučujemo zbog velikog gubitka korisnih sastojaka ali i samog ukusa.

Napravite kuglice, ploču ili neki vama zanimljiv oblik. Uvaljajte ove kuglice ili pravougaonike u cele semenke susama.

Gotove pastelije poređajte na neki poslužavnik i stavite sve u hladnjak.

Kao lek ali i poslasticu potrebno je uzeti 2-3 kuglice dnevno.

Budite umereni jer se radi o energetskoj “bombi”.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)