Slatkiši

OSVEŽAVAJUĆI LETNJI KOLAČ SA LIMUNOM - GOTOV ZA 15 MINUTA: Nema pečenja, ne treba vam čak ni mikser

Ova poslastica će vas zasladiti tokom ovih vrelih dana.

15.08.2024 08:01

OSVEŽAVAJUĆI LETNJI KOLAČ SA LIMUNOM - GOTOV ZA 15 MINUTA: Nema pečenja, ne treba vam čak ni mikser
Shutterstock

Srbija je ponovo na udaru vrelih letnjih temperatura kad je potrebno da jedemo laganiju hranu kako ne bismo dodatno opteretili organizam. Ali, to ne znači da ne treba da se zasladite. Problem je što nikome nije do pravljenja kolača kad je ovako toplo, posebno ako, ne daj bože, treba da uključite rernu i pečete kore ili patišpanj.

Zato vam preporučujemo savršenu letnju poslasticu od limuna koja se priprema bukvalno za 15 minuta, a neverovatno je ukusna i osvežavajuća. Nema pečenja korica, jer se za podlogu koriste piškote, dok za pripremu krema ne morate da uključite čak ni mikser.

Ukus je božantsven, a odozgo se posipa kokos koji daje dodatni čar ovom jednostavnom, a preukusnom kolaču. Srećna republika vam poklanja recept za osvežavajući letnji kolač sa limunom.

Sastojci:

  • 150 g piškota
  • 200 ml mleka

Fil od limuna:

  • 2 žumanceta
  • 80 g šećera
  • 40 g gustina
  • rendana kora jednog limuna
  • 50 ml limunovog soka
  • 600 ml mleka
  • kokosovo brašno po ukusu

Priprema:

Sipajte 200 ml mleka u jednu činijicu, pa umačite piškote i ređajte ih po dnu kalupa za tortu dok ne pokrijete kompletno dno.

U šerpicu sipajte mleko (odvojte malo mleka sa stane da imate da razmutite gustin) ubacite izrendanu koricu limuna i stavite da se kuva.

U šerpici pomešajte žumanca i šećer, dobro izmešajte, pa im dodajte razmućen gustin. Zatim sipajte malo mleka koje ste odvojili sa strane, i prelijte smesu, sa žumancima i gustinom.

Stavite to na tihu vatru i kuvajte dok se ne zgusne, dodajte limunov sok i kuvajte još malo uz mešanje kašikom sve vreme.

Dok je još toplo, prelijte poređane piškote, protresite da se lepo poravna, pokrijte folijom i stavite u frižider na tri sata. Kad se kolač dobro ohladi pospite kokosovo brašno.

Ako nemate vremena ili volje da se bakćete sa pripremom fila možete jednostavno da skuvate puding od vanile u koji ste ubacili izrendanu koru limuna. Kad počene da se zgušnjava dodajte sok od limuna, ali nemojte da vam se skroz skuva već neka ostane malo tečniji kako bi piškote mogle da dobro upiju fil.  

BONUS VIDEO:

Komentari (0)