Slatkiši

SLASNE, MEKANE I PREUKUSNE: Slatke galete po bakinom receptu koje se tope u ustima

Potrebno vam je samo nekoliko sastojaka za ovaj kolač.

02.06.2024 08:01

SLASNE, MEKANE I PREUKUSNE: Slatke galete po bakinom receptu koje se tope u ustima
Shutterstock

Slasne, mekane i ukusne galete vole svi, posebno deca. Vafle, galete ili bakin kolač, kako je kod nas i najpoznatiji, je ona vrsta peciva koja može da se pravi slan ili sladak u zavisnosti od preliva i ličnih želja. Slatka varijanta galeta jede se širom sveta, a njegov ukus mnoge vraća u detinjstvo i vreme kada su ga unuke sa puno ljubavi pripremale naše bake. 

Recept je opstao do danas, a ni jedan moderan kolač ne može da se meri sa njim. Priprema se brzo i jednostavno, praktično od sastojaka koje već imate u kuhinji. Za galete vam je potreban pekač, odnosno aparat u kome se peku. Ali, verujte vrlo brzo će se isplatiti.

Srećna republika vam poklanja originalni recept za slatke galete koje će oduševiti i najzahtevnije ljubitelje slatkiša. .

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 300 ml ulja
  • 300 g šećera
  • korica od većeg limuna
  • 250 ml mleka
  • 600 g brašna
  • prašak za pecivo
  • med, džem, jagode (bobičasto voće)

Priprema:

Umutiti jaja u jednu dublju posudu. Postepeno dodavati suve sastojke i mleko i ulje i napraviti kompaktnu smesu. Kada se kalup dovoljno zagreje, nauljiti ga, a potom kašikom vaditi smesu, 2-3 kašike iz posude i na pekaču oblikovati galete pa staviti na pečenje. Peći na zagrejanom poklopljenom kalupu. 

Galete su gotove kada porumene i kada se upali zeleno svetlo, a ugasi crveno. Kada se ohlade, premazati ih medom, džemom, kremom u zavisnosti šta volimo i dodati jagode, maline ili neko bobičasto voće za bolji užitak.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)