Slasne, mekane i ukusne galete vole svi, posebno deca. Vafle, galete ili bakin kolač, kako je kod nas i najpoznatiji, je ona vrsta peciva koja može da se pravi slan ili sladak u zavisnosti od preliva i ličnih želja. Slatka varijanta galeta jede se širom sveta, a njegov ukus mnoge vraća u detinjstvo i vreme kada su ga unuke sa puno ljubavi pripremale naše bake.
Recept je opstao do danas, a ni jedan moderan kolač ne može da se meri sa njim. Priprema se brzo i jednostavno, praktično od sastojaka koje već imate u kuhinji. Za galete vam je potreban pekač, odnosno aparat u kome se peku. Ali, verujte vrlo brzo će se isplatiti.
Srećna republika vam poklanja originalni recept za slatke galete koje će oduševiti i najzahtevnije ljubitelje slatkiša. .
Sastojci:
- 4 jaja
- 300 ml ulja
- 300 g šećera
- korica od većeg limuna
- 250 ml mleka
- 600 g brašna
- prašak za pecivo
- med, džem, jagode (bobičasto voće)
Priprema:
Umutiti jaja u jednu dublju posudu. Postepeno dodavati suve sastojke i mleko i ulje i napraviti kompaktnu smesu. Kada se kalup dovoljno zagreje, nauljiti ga, a potom kašikom vaditi smesu, 2-3 kašike iz posude i na pekaču oblikovati galete pa staviti na pečenje. Peći na zagrejanom poklopljenom kalupu.
Galete su gotove kada porumene i kada se upali zeleno svetlo, a ugasi crveno. Kada se ohlade, premazati ih medom, džemom, kremom u zavisnosti šta volimo i dodati jagode, maline ili neko bobičasto voće za bolji užitak.
Komentari (0)