Generacije na balkanskim prostorima odrasle su na sutlijašu, poslastici od pirinča, mleka i šećera sa dodatkom cimeta i/ili suvog grožđa. Iako su naše bake i mame imale dobar recept za sutlijaš, onaj koji su pravili poslastičari uvek je izgledao nekako primamljivije i bio je drugačijeg ukusa i teksture, iako je bio spreman na vodi, a ne na mleku.
Pored toga što su ga uvek služili dobro rashlađenog, poslastičari su imali trik kako da zrna pirinča ne budu sasvim raskuvana, a da ova poslastica ipak ima kremastu strukturu. Zbog toga je u staroj Jugoslaviji, u poslastičarnicama od Vardara pa do Triglava sutlijaš bio jedna od najprodavanijih poslastica.
Ukoliko ste tragali za receptom po kom ćete napraviti pravi poslastičarski sutlijaš, vaša potraga je upravo okončana. Srećna republika otkriva stari poslastičarski recept za sutlijaš na vodi koji će vas ukusom i mirisom vratiti u detinjstvo. Ova poslastica je izuzetno pogodna za pripremu i u danima posta, a sve sastojke za pripremu sigurno već imate u kuhinji.
Sastojci:
- 200 g pirinča
- 800 ml vode
- 10 kašika šećera
- 3 kašike gustina
- 1 kesica vanilin-šećera
- cimet
Priprema:
Operite pirinač pod mlazom hladne vode, pa ga sipajte u šerpu, prelijte sa 700 mililitara vode i kuvajte na sasvim tihoj vatri, uz neprestalno mešanje. Kad je skoro skuvan, dodajte mu šećer i vanilin-šećer, pa nastavite da kuvate još dva-tri minuta.
Razmutite tri kašike gustina u preostalih 100 mililitara vode tako da nema grudvica, pa ulijte u pirinač koji je skoro sasvim skuvan. Nastavite da mešate još pet minuta na ringli, sklonite šerpu sa sutlijašom i razlijte poslasticu u činijice koje ste prethodno navlažili hladnom vodom.
Zahvaljujući gustinu sutlijaš će dobiti kremastu strukturu, kao da jedete puding. Ostavite sutlijaš da se prohladi, pa ga prebacite u frižider da se skroz ohladi. Pre služenja pospite ga cimetom.
Možda vas zanima…
Prijatno!
BONUS VIDEO:
Komentari (0)