Torta Moskva šnit je jedan od omiljenih deserta u Srbiji. Sa laganom kremastom strukturom i osvežavajućim voćnim ukusom zadovoljiće i najprobirljivije ljubitelje slatkiša. Iako njeno ime asocira na glavni grad Rusije, torta Moskva šnit je zapravo nastala u Beogradu. Osmislila je daleke 1974. šefica hotelske poslastičarnice Ana Džepina u čuvenom beogradskom hotelu Moskva.
Za ovu tortu se vrlo brzo pročulo po Beogradu, pa su mnogi dolazili da ga probaju i pokušaju da saznaju recept. Tako su nastale brojne varijacije na ovaj slatkiš, tako što je svako dodavao ono što voli kombinujući razne ukuse. Važno samo dobro izbalansirati kiselkasti ukuć voća i kremaste strukture, kako bi se svaki zalogaj topio u ustima.
Srećna republika vam donosi originalni recept za tortu Moskva šnit.
Sastojci:
4 kore:
- 16 belanaca
- 16 kašika šećera
- 24 kašike mlevenih oraha
- 4 kašike mlevenih lešnika
- 4 kašike brašna
Fil:
- 16 žumanca
- 12 kašika šećera
- 1 puding od vanile
- 500 ml mleka
- 1 kašika gustina
- 250 gr maslaca
Potrebno je još:
- 500 ml slatke pavlake
- 500 g višanja
- 1 manja konzerva ananasa
- 150 g pečenih, seckanih lešnika
Priprema:
Kore: Umutite 4 belanaca uz postepeno dodavanje 4 kašike šećera u gušći šam. U smesu dodati jednu kašiku brašna, 6 kašika mlevenih oraha i kašiku mlevenih lešnika. Sve to lagano promešati varjačom a onda sipati u pleh manje veličine i peći 12-13 minuta na 200 °C. Ponovite postupak i za preostale tri kore.
Fil: Žumanca i šećer dobro umutiti, zatim dodati gustin i puding koji su razmućeni sa 150 ml mleka i sve lepo sjediniti.Mleko koje je ostalo treba da se prokuva i u vrelo mleko na laganoj vatri umešajte umućenu smesu. Mešajte dok se ne zgusne i ostavite da se ohladi, pa tek onda dodati umućeni maslac. Nakon svega toga umutite slatku pavlaku.
Filovanje: Na tacnu staviti prvu koru, zatim fil, višnje, seckane lešnike i umućenu slatku pavlaku. Pažljivo stavite drugu koru pa ponovite postupak, s tim što sad umesto višanja stavljate iseckani ananas, lešnik i slatku pavlaku. Kod treće kore ređate fil, višnje, ananas, lešnik i na kraju slatku pavlaka. Odozgo pažljivo stavite četvrtu koru i ubacite u frižider da se torta dobro ohladi. Pre serviranja premažite je šlagom ili umućenom slatkom pavlakom.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)