Slatkiši

ORIGINALNI RECEPT ZA TORTU MOSKVA ŠNIT: Tajna omiljene poslastice koja je nastala u beogradskom hotelu!

Ovaj slatkiš ima zanimljivu istoriju.

13.03.2024 07:00

ORIGINALNI RECEPT ZA TORTU MOSKVA ŠNIT: Tajna omiljene poslastice koja je nastala u beogradskom hotelu!
shutterstock.com

Torta Moskva šnit je jedan od omiljenih deserta u Srbiji. Sa laganom kremastom strukturom i osvežavajućim voćnim ukusom zadovoljiće i najprobirljivije ljubitelje slatkiša. Iako njeno ime asocira na glavni grad Rusije, torta Moskva šnit je zapravo nastala u Beogradu. Osmislila je daleke 1974. šefica hotelske poslastičarnice Ana Džepina u čuvenom beogradskom hotelu Moskva. 

Za ovu tortu se vrlo brzo pročulo po Beogradu, pa su mnogi dolazili da ga probaju i pokušaju da saznaju recept. Tako su nastale brojne varijacije na ovaj slatkiš, tako što je svako dodavao ono što voli kombinujući razne ukuse. Važno samo dobro izbalansirati kiselkasti ukuć voća i kremaste strukture, kako bi se svaki zalogaj topio u ustima.

Srećna republika vam donosi originalni recept za tortu Moskva šnit. 

Sastojci:

   4 kore:

  • 16 belanaca
  • 16 kašika šećera
  • 24 kašike mlevenih oraha
  • 4 kašike mlevenih lešnika
  • 4 kašike brašna

 Fil:

  • 16 žumanca
  • 12 kašika šećera
  • 1 puding od vanile
  • 500 ml mleka
  • 1 kašika gustina
  • 250 gr maslaca

Potrebno je još:

  • 500 ml slatke pavlake
  • 500 g višanja
  • 1 manja konzerva ananasa
  • 150 g pečenih, seckanih lešnika

 

Priprema:

Kore: Umutite 4 belanaca uz postepeno dodavanje 4 kašike šećera u gušći šam. U smesu dodati jednu kašiku brašna, 6 kašika mlevenih oraha i kašiku mlevenih lešnika. Sve to lagano promešati varjačom a onda sipati u pleh manje veličine i peći 12-13 minuta na 200 °C. Ponovite postupak i za preostale tri kore.

Fil: Žumanca i šećer dobro umutiti, zatim dodati gustin i puding koji su razmućeni sa 150 ml mleka i sve lepo sjediniti.Mleko koje je ostalo treba da se prokuva i u vrelo mleko na laganoj vatri umešajte umućenu smesu. Mešajte dok se ne zgusne i ostavite da se ohladi, pa tek onda dodati umućeni maslac. Nakon svega toga umutite slatku pavlaku. 

Filovanje: Na tacnu staviti prvu koru, zatim fil, višnje, seckane lešnike i umućenu slatku pavlaku. Pažljivo stavite drugu koru pa ponovite postupak, s tim što sad umesto višanja stavljate iseckani ananas, lešnik i slatku pavlaku. Kod treće kore ređate fil, višnje, ananas, lešnik i na kraju slatku pavlaka. Odozgo pažljivo stavite četvrtu koru i ubacite u frižider da se torta dobro ohladi. Pre serviranja premažite je šlagom ili umućenom slatkom pavlakom. 

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)