Slatkiši

DINASTIJA TORTA VRAĆA U DETINJSTVO: Stari recept naših mama za poslasticu koja je bila hit u bivšoj Jugoslaviji

Ime je dobila po istoimenoj američkoj sapunici koja je bila popularna osamdesetih godina.

05.03.2024 08:01

DINASTIJA TORTA VRAĆA U DETINJSTVO: Stari recept naših mama za poslasticu koja je bila hit u bivšoj Jugoslaviji
youtube/printscreen - Aurora Recepti

Osamdesetih godina prošlog veka američka serija "Dinastija" bila je izuzetno popularna među ženama u tadašnjoj Jugoslaviji. Popularnost serije iskoristili su poslastičari koji su se dosetili da u čast sage o Blejku Karingtonu i njegovoj porodici naprave ništa manje glamuroznu tortu koja dobila ime po popularnoj sapunici - Dinastija. 

Vrlo brzo ova poslastica je osvojila sve ljubitelje slatkiša i postala gotovo obavezna na trpezama od Vardara do Triglava. Nema koja domaćica je nije pravila barem jednom, pokazujući na ovaj način svoje umeće. Godine i decenije su prolazile, ali ova torta je uspela da opstane do današnjih dana osvajajući svojim ukusom nove generacije koje se nisu ni rodile u vreme najveće popularnosti ove američke sapunice.

Srećna republika vam poklanja stari recept za Dinastija tortu koji će vas sigurno oduševiti.

Sastojci:

Kore:
  • 15 belanaca
  • 450 g šećera
  • 150 g oraha (pola mleveni, pola seckani)
  • 3 kašike brašna
Fil:

Priprema kora:

Za pravu, vrhunsku Dinastiju, morate ispeći tri kore. One se peku na poleđini velikog pleha na koji se stavi papir za pečenje koji se dodatno podmaže. Koru pravite jednu po jednu, što znači da tri puta mutite po pet belanaca sve dok ne dobijete čvrst šne, zatim postepeno dodajte 150 grama šećera i tek na kraju 50 grama oraha i jednu kašiku brašna. Smesa je dosta gusta, pa neće kliziti sa obrnutog pleha. Svaka kora se peče 45 minuta na 150 stepeni, a sa pleha se skida čim se završi pečenje.  

Priprema fila:

U 750 mililitara mleka skuvajte tri kesice pudinga od vanile sa devet kašika šećera, pa ostavite da se ohladi. Za to vreme umutite 200 g putera sa 18 kašika šećera i kad smesa postane ujednačena dodajte 15 žumanaca, jedno po jedno, uz stalnio mućenje dok ne dobijete lepu, glatku masu. Ovu smesu kašiku po kašiku dodajte u ohlađeni puding. Da biste izbegli stvaranje grudvica važno je da sve dobro umutite.

Dobijeni fil podelite na dva dela. U prvu polovinu umešajte šest kesica vanil-šećera, a u drugu 100 grama otopljene čokalade za kuvanje.

Prvu koru stavite na tacnu za serviranje, pa namažite sloj žutog fila, zatim sloj braon fila, pa preko njega stavite sledeću koru. Na isti način premažite i nju, pa stavite treću koru i opet nanesite fil. Ostavite tortu da se ohladi. Kad je torta sasvim hladna, umutite dva šlaga, pažljivo namažite celu tortu i ukrasite.

Prijatno!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)