Slatkiši

RECEPT ZA POSNE PALAČINKE: Uživajte u omiljenom slatkišu bez griže savesti! (FOTO)

Naše bake su koristile trik koji je sprečavao da se zalepe za tiganj, a da pri tome ne budu previše masne.

14.12.2023 08:00

RECEPT ZA POSNE PALAČINKE: Uživajte u omiljenom slatkišu bez griže savesti! (FOTO)
shutterstock.com

Palačinke su omiljeni slatkiš mnogih ljudi. Brzo se i jednostavno pripremaju, a kombinacija ukusa je praktično neogračiničena. U omiljenom slatkišu možete da uživate i sada tokom Božićnog posta i to bez griže savesti.

Prave se na sličan način kao i obične. Prilikom pečenja važno je da budu tanke, a da se ne bi raspale prilikom okretanja tiganj mora da bude dovoljno podmazan, a opet ne previše. Naime, naše bake su koristile trik koji je sprečavao da se palačinke zalepe za tiganj a da pri tome ne budu previše masne. Tajna je u tome da jednu salvetu ili parče kuhinjskog ubrusa presavijete nekoliko puta i umočite u ulje. Pre pečenja svake palačinke ovlaš pređite preko tiganja.

Svaku novu palačinku koju ispečete prevrnite tako da bude u sredini, a da pri vrhu budu one koje su ranije pečene, jer će tako sve ostati mekane i tople. Srećna republika vam poklanja recept za posle palačinke sa džemom.

Sastojci:

  • 300 g brašna
  • 500 ml kisele vode
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašika ulja
  • prstohvat soli
  • džem po ukusu 
  • slatko od višanja za preliv po želji

Priprema:

U činiju sipati kiselu vodu, dodati so i postepeno sipati brašno u koje smo umešali prašak za pecivo. Sipati ulje i dobro umutiti smesu koja ne sme da bude ni previše gusta. Zagrejati tiganj na jakoj vatri i premazati uljem, pa peći palačinke. Da bi bile što tanje stavite manje smese i nakon što se ispeče jedna strana preokrenite da se ispeče i sa druge strane. Postupak ponavljati dok ne potrošite smesu iz činije. Dobijene palačinke mazati sa džemom i savijati u željeni oblik. Po želji odozgo možete sipati malo slatkog od višanja kao preliv. Prijatno! 

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)