Bela čokolada možda nema tako bogatu istoriju poput crne, ali je usprkos tome uspela da stekne veliku popularnost. Ova čokolada ne sadrži kakao prah, niti čokoladnu masu pa je zbog toga smatraju “lažnom čokoladom”. Poznato je da tamna i mlečna čokolada sadrže kofein koji ne prija svima, a upravo zato je bela čokolada dobar izbor za osobe preosetljive na kofein.
U skladu sa tim većina nas nikada ne bi odbila belu čokoladu, a ona je u kombinaciji sa kokosom savršen dezert. Iako ćete uneti koju kaloriju više nemojte da vas grize savest, jer ovaj slatkiš obara sa nogu. Srećna Republika vam donosi recept za dezert koji ćete spremiti za tili čas, a ne morate da palite šporet.
Sastojci:
- 300 g keksa
- 100 g kokosa
- 100 ml mleka
- 400 ml slatke pavlake
- 100 g bele čokolade
Preliv:
- 100 g bele čokolade
- 100 g slatke pavlake
Priprema:
Kokos umešati u vruće mleko u jednoj posudi. U drugoj posudi umutite slatku pavlaku i u nju dodajte kokos i mleko koje ste prethodno pripremili, a nakon toga dodajte otopljenu belu čokoladu. U pleh ređajte keks pa preko njega premažite fil, i tako iznova i iznova sve dok ne potrošite sav materijal. Najbolje je da kolač ostavite u frižideru preko noći, ali ukoliko želite da kolač bude ranije gotov najbolje je da umočite keks u mleko i ređate kako je već naznačeno i ostavite ga kraće u frižideru. Na kraju stavite savršeni preliv od otopljene bele čokolade i slatke pavlake, prelijte kolač i vratite ga u frižider da se stegne. Za dekoraciju možete da iskoristite bobičasto voće, kao i orašaste plodove.
Komentari (0)