Slatkiši

SAVRŠENI KREMASTI KOLAČ OD JAGODA KOJI SE NE PEČE! Svaki zalogaj ostaviće vas bez daha!

Sačinjena od nekoliko slojeva i prava kremasta poslastica, neodoljiva je kako za oči tako i za usta, a pravo je osveženje za predstojeće tople dane.

15.06.2023 08:01

SAVRŠENI KREMASTI KOLAČ OD JAGODA KOJI SE NE PEČE! Svaki zalogaj ostaviće vas bez daha!
Shutterstock

Jagodičasti dezert je slatkiš popularan širom sveta. Sastoji se od nekoliko slojeva, a ključno je da za njegovu pripremu nije potrebna rerna, što značajno smanjuje vreme provedeno u kuhinji. Kremasti kolač je potpuno zaludeo sve, a dovoljno je da ga vidite jer će vas već na prvi pogled potpuno osvojiti. 

Srećna Republika donosi vam recept za savršen kolač s jagodama bez pečenja. 

Sastojci:

  • 225 g krem sira
  • 450 g jagoda
  • 12 krekera sa slatkim ukusom
  • 2 kašike šećera u granulama
  • pola kašičice soli
  • 3/4 šolje šećera u prahu
  • 2 kašikice ekstrakt vanile
  • 2 šolje hladne slatke pavlake
  • 1/4 šolje mešavine želatina od jagode u prahu
  • kašika putera

Priprema:

Sipajte krem sir u samostojeći mikser u posudu kako bi odstojao i omekšao na sobnoj temperaturi oko 45 minuta. Može i u običnoj posudi ako nemate fiksni mikser. Isecite jagode tanko i narežite ih po dužini. Otopite puter na tiganju na srednjoj vatri i ostavite da odstoji. Na drugoj strani izlomite krekere na grube komade u posudi sa sečivom i dodajte granulirani šećer i so. Promešajte dok smesa ne dobije teksturu peska, a onda dodajte otopljeni maslac da se sjedini sa tim. 

Prebacite smesu u pleh za pečenje ili neki kalup i potrudite se da napravite ravnomeran sloj od nje. Stavite dovoljno jagoda preko da se formira jedan ravnomeran sloj, a preostale jagode iseckajte na kockice i stavite u frižider da se hlade. Sačuvajte deo i za ukrašavanje dok pripremate fil.

U krem sir dodajte 1/2 šolje šećera u prahu, vanilin ekstrakt i malo soli. Mutite mikserom na srednjoj brzini oko tri minuta. 

U drugu posudu stavite 2 šolje hladne pavlake i preostalu četvrtinu šolje šećera u prahu. Mutite na jačoj brzini, a kada je gotovo dodajte polovinu šlaga od pavlake i mešavinu krem sira. Promešajte lopaticom i stavite u frižider.

Polovinu mešavine krem sira stavite u posudu za pečenje, a preko nje jagode i dobro rasporedite. U preostalu mešavinu dodajte 1/4 šolje želatina od jagode u prahu i dobro promešajte lopaticom. Prelijte i to preko prvog sloja krem sira i dobro rasporedite po plehu. Na kraju dodajte ostatak šlaga od pavlake pa pokrijte i stavite u fižider najmanje jedan sat. Pre posluživanja ukrasiti seckanim jagodicama  i služiti hladno.

Uživajte!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)