Jagodičasti dezert je slatkiš popularan širom sveta. Sastoji se od nekoliko slojeva, a ključno je da za njegovu pripremu nije potrebna rerna, što značajno smanjuje vreme provedeno u kuhinji. Kremasti kolač je potpuno zaludeo sve, a dovoljno je da ga vidite jer će vas već na prvi pogled potpuno osvojiti.
Srećna Republika donosi vam recept za savršen kolač s jagodama bez pečenja.
Sastojci:
- 225 g krem sira
- 450 g jagoda
- 12 krekera sa slatkim ukusom
- 2 kašike šećera u granulama
- pola kašičice soli
- 3/4 šolje šećera u prahu
- 2 kašikice ekstrakt vanile
- 2 šolje hladne slatke pavlake
- 1/4 šolje mešavine želatina od jagode u prahu
- kašika putera
Priprema:
Sipajte krem sir u samostojeći mikser u posudu kako bi odstojao i omekšao na sobnoj temperaturi oko 45 minuta. Može i u običnoj posudi ako nemate fiksni mikser. Isecite jagode tanko i narežite ih po dužini. Otopite puter na tiganju na srednjoj vatri i ostavite da odstoji. Na drugoj strani izlomite krekere na grube komade u posudi sa sečivom i dodajte granulirani šećer i so. Promešajte dok smesa ne dobije teksturu peska, a onda dodajte otopljeni maslac da se sjedini sa tim.
Prebacite smesu u pleh za pečenje ili neki kalup i potrudite se da napravite ravnomeran sloj od nje. Stavite dovoljno jagoda preko da se formira jedan ravnomeran sloj, a preostale jagode iseckajte na kockice i stavite u frižider da se hlade. Sačuvajte deo i za ukrašavanje dok pripremate fil.
U krem sir dodajte 1/2 šolje šećera u prahu, vanilin ekstrakt i malo soli. Mutite mikserom na srednjoj brzini oko tri minuta.
U drugu posudu stavite 2 šolje hladne pavlake i preostalu četvrtinu šolje šećera u prahu. Mutite na jačoj brzini, a kada je gotovo dodajte polovinu šlaga od pavlake i mešavinu krem sira. Promešajte lopaticom i stavite u frižider.
Polovinu mešavine krem sira stavite u posudu za pečenje, a preko nje jagode i dobro rasporedite. U preostalu mešavinu dodajte 1/4 šolje želatina od jagode u prahu i dobro promešajte lopaticom. Prelijte i to preko prvog sloja krem sira i dobro rasporedite po plehu. Na kraju dodajte ostatak šlaga od pavlake pa pokrijte i stavite u fižider najmanje jedan sat. Pre posluživanja ukrasiti seckanim jagodicama i služiti hladno.
Uživajte!
Komentari (0)