Jela sa mesom

KAKO DA ISPOHUJETE BELO MESO, A DA BUDE SOČNO I MEKANO: Saveti profesionalnih kuvara za hrskavu piletinu kao iz restorana!

Ova vrsta mesa je najčešće vrlo suva, jer nema mnogo masnoće, a ovo je trik kako da je omekšate.

23.03.2025 08:01

KAKO DA ISPOHUJETE BELO MESO, A DA BUDE SOČNO I MEKANO: Saveti profesionalnih kuvara za hrskavu piletinu kao iz restorana!
view/Shutterstock

Pohovane belo meso je na listi najomiljenijih jela čak i probirljivih gurmana. Međutim, samo pileće meso, posebno na grudima, je prilično suvo zato što nema prirodne masnoće. Zato se često dešava da kad ga ispohujete bude ispošćeno, suvo i neukusno. 

Ako želite da pohovano belo meso bude mekano, sočno i hrskavo, kao u restoranu tajna je u pravilnoj pripremi, mariniranju i tehnici pohovanja. Kako savetuju profesionalni kuvari ostavite meso u marinadi barem dva do četiri sata. Piletinu možete potopiti u jogurt koji sadrži enzime koji čine meso mekanim i sočnim. Za bolji ukus dodajte malo belog luka i bibera. 

Srećna republika vam poklanja recept za najmekše i najsočnije pohovane šnicle od pilećeg belog mesa koje će vas oduševiti.  

Sastojci:

  • 500 g pilećeg belog mesa
  • 750 ml jogurta
  • 4 jaja
  • 100 g brašna
  • 150 g prezli
  • malo belog luka u prahu, suvog začina i bibera
  • pola šoljice kisele vode

Priprema:

Belo meso iscite što tanje šnicle, a možete ih blago izlupati i tučkom ako su komadi malo deblji. Potom ih potopite u prethodno pripremljenu marinadu od jogurta, suvih začina, malo belog luka i bibera. Zatvorite šerpu i ubacite je frižider da odstoji kako bi meso odmeklo.

Izvadite šnicle na kuhinjski ubrus i ostavite ih 10 minuta, korica će lakše prijanjati na meso. U jaja za pohovanje dodajte malo kisele vode kako bi šnicle bile vazdušastije. Šnicle prvo uvaljajte u brašno, potom u jaja, pa u prezlu. Prezle možete pomešati sa parmezanom ili susamom za bogatiji ukus.

Za prženje koristite srednje jaku temperaturu (oko 170°C) jer ako je ulje previše vrelo, korica će izgoreti pre nego što se mesoispeče, a ako je hladno meso će upiti previše masnoće. Pržite dva do tri minuta sa svake strane, dok meso ne dobije zlatno-braon boju.

Izvadite i ostavite da se na kuhinjskom ubrusi ocedi višak masnoće. Ako želite manje masnoće, pohovano belo meso možete pripremiti na isti način, ali umesto u vrelom ulju poređajte ga na pleh i pecite u rerni 20 minuta na 200 stepeni. Ako baš volite debelu hrskavu koricu evo tajne kako da to dobijete - nakon prvog pohovanja, vratite meso još jednom u jaja i prezle, pa opet pržite. Uživajte!

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)