Jela sa mesom

DIMLJENA SVINJSKA BUTKICA IZ RERNE: Hrskava korica, sočno meso koje se lepi za prste, a ukus kao ispod sača!

Ovo srpsko jelo će oduševiti i najprobirljivije gurmane, lako se priprema, a uz njega vam je potrebna još samo salata za savršen ručak.

17.03.2025 08:01

DIMLJENA SVINJSKA BUTKICA IZ RERNE: Hrskava korica, sočno meso koje se lepi za prste, a ukus kao ispod sača!
Shutterstock/Yakov Oskanov

Tradicionalna srpska kuhinja bogata je brojnim receptima koji svojim ukusom i omamljujućim miriosm nikog ne ostavljaju ravnodušnim. Jedno od jela koji svi vole je dimljena svinjska butkica. Može da se priprema na najrazličitije načine - da se kuva u pasulju, zajedno sa kiselim kupusom ili podvarkom, ali i da se ispeče u rerni zajedno sa krompirom. Lako se priprema, pa je zahvalno jelo za domaćice počatnice koje se ne snalaze u kuhinji. 

Srećna Republika vam poklanja recept za dimljenu svinjsku butkicu sa krompirom iz rerne. Korica će biti hrskava, meso sočno i ukusno, prosto se lepi za prste, a aroma kao da je pečeno ispod sače. Uz ovo jelo trebaće vam još samo salata za savršen ručak.

Sastojci:

  • 1 veća dimljena svinjska butkica
  • so 
  • biber
  • 1 kašičica aleve paprike
  • 4 čena belog luka
  • 1 grančica ruzmarina
  • 2 kašike ulja
  • 1 kašika masti
  • 2 kutlače vode ili temeljca
  • pola čaše piva
  • 1 kg krompira

Priprema: 

Butkicu dobro utrljati sa solju sa svih strana. Na nekoliko mesta oštrim nožem napraviti rupice i u njih prstom utisnuti so u dubinu mesa. Zatim meso pobiberiti, posuti sa alevom paprikom i usitnjenim ruzmarinom, staviti u dublji sud, pa preliti uljem. Na kraju preko i ispod butkice staviti nagnječen beli luk. Sud pokriti folijom i ostaviti u frižider na nekoliko sati. U sud za pečenje staviti očišćen ceo krompir, a ako je veći može da se isče na pola. Preko spustiti butkicu sa kožom okrenutom na gore. Premazati je mašću, sipati vodu ili temeljac, poklopiti ili prekriti folijom i peći u rerni 45 minuta na 220° C.

Okrenuti butkicu, dosuti još malo temeljca, pa nastaviti peći poklopljeno još 45 minuta na 220° C. Po potrebi, ako ispari doliti još malo temeljca. Meso ponovo okrenuti, preliti ga pivom koje je sobne temperature, pa vratiti u renu da se ispeče. Kad meso počne da se odvaja od kosti skinite poklopac ili foliju i pecite još 30 minuta dok korica ne postane fino rumena i hrskava.

Uživajte!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)