Jela sa mesom

TITO I JOVANKA SU OBOŽAVALI DA JEDU VIŠEGRADSKI KUPUS: Recept za jelo koje je volela cela Jugoslavija je hit tokom jeseni

Recept za višegradski kupus morate da isprobate.

20.09.2024 08:01

TITO I JOVANKA SU OBOŽAVALI DA JEDU VIŠEGRADSKI KUPUS: Recept za jelo koje je volela cela Jugoslavija je hit tokom jeseni
Profimedia

Jovanka i Josip Broz Tito nisu bili samo istaknuti lideri, već i strastveni gurmani koji su uživali u bogatstvu ukusa i tradiciji hrane. Njihova ljubav prema kuhinji oživljava kroz jedan od omiljenih specijaliteta – slatki "višegradski" kupus sa mesom i krompirom. Ovaj recept donosi iskustvo koje možete ponovo doživeti i u vlastitom domu, kao što je nekad obožavala cela Jugoslavija.

Sastojci:

- 1 veća glavica kupusa

- Oko 1 kg junećeg buta

- 2 manja crna luka

- 1 paprika

- 200 g krompira

- 2-3 paradajza

- 1 veza zelenja za supu

- 2 lovorova lista

- Malo belog vina

- Peršun

- So i biber po ukusu

Priprema:

1. Meso isecite na komade i rasporedite u dublju šerpu premazanu sa malo ulja.

2. Na meso složite iseckan kupus, grubo seckani crni luk, papriku i krompir.

3. Dodajte paradajz iseckan po vašoj želji, vino, peršun, so, biber i lovorov list.

4. Sipajte vodu da prekrije sve sastojke i pokrijte šerpu poklopcem.

5. Krčkajte na niskoj temperaturi oko dva sata.

Ovaj jednostavan, ali izuzetno ukusan recept sigurno će zadovoljiti i najistančanije ukuse, baš kao što su to činili Jovanka i Tito. Uživajte u mirisu i ukusu ovog tradicionalnog jela koje povezuje generacije i donosi duh nekih boljih vremena.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)