Jela bez mesa

HLEB SA SODOM BIKARBONOM: Zdrav, ukusan i mekan kao duša

Mogu da ga naprave i početnici u kuhinji.

16.09.2024 08:02

HLEB SA SODOM BIKARBONOM: Zdrav, ukusan i mekan kao duša
Judith Haeusler / ImageSource / Profimedia

Hleb je osnovna namirnica u Srbiji. Gotovo da nema jela uz koji se ne jede hleb. Godinama unazad stručnjaci savetuju da izbegavamo hleb i peciva sa kvascem. Kako ističu, ova namirnica ima višestruko negativno dejstvo na zdravlje. 

Kada kvasac uđe u telo, počinje da se aktivno razmnožava. Da bi gljivice preživele, potrebna im je hrana. A to znači da će iz našeg organizma uzeti sve vitamine i minerale. Kao rezultat toga, imunitet postepeno slabi, što može da dovede do ozbiljnih bolesti. Zato je preporuka da se hleb pravi bez kvasca.

Umesto njega možete koristiti sodu bikarbonu kao zdraviju varijantu, koja neće narušiti ukus hleba, ali će biti zdrav, ukusan i mekan kao duša.

Priprema ovog hleba je toliko jednsotavna da gamogu napraviti i početnici u kuhinji.

Sastojci:

  • 4 šolje pčeničnog brašna
  • 1 kašika sode bikarbone
  • 1 kašičica soli
  • 4 kašike maslaca
  • 2 šolje jogurta
  • 1 jaje

Priprema:

Zagrejte rernu na 200 stepeni. Pomešajte brašno, so, sodu bikarbonu, pa dodajte hladni maslac i mutite mikserom dok se ne sjedini. Viljuškom odvojeno umutite jaje i jogurt, i zatim dodajte mešavini brašna. Dobićete veoma vlažnu smesu.

Površinu za mešenje pospite brašnom i mesite testo oko dva minuta, dok ne dobijete ujednačenu smesu. Oblikujte je u kuglu, zarežite površinu i prebacite na pleh sa papirom za pečenje. Pecite oko 45 minuta, ili dok ne dobije zlatnu boju, a kada kucnete hleb, zvuči kao da je šupalj iznutra.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)