Jela bez mesa

JEDNOSTAVAN RECEPT ZA HLEB SA KROMPIROM: Ukusniji od onog iz pekare, osvojiće vas za tren!

Ovako pripremljena vekna je izdašna, meka i danima ostaje sveža

01.03.2024 08:01

JEDNOSTAVAN RECEPT ZA HLEB SA KROMPIROM: Ukusniji od onog iz pekare, osvojiće vas za tren!
Shutterstock

Hleb sa krompirom je idealan izbor za sve ljubitelje testa koji žele da uživaju u bogatom ukusu. Zahvaljujući dodatku krompira, ovaj hleb ostaje svež i ukusan nekoliko dana nakon pečenja. Uz dodatak putera i džema ili kao sastavni deo ukusnih sendviča, hleb sa krompirom će očarati vaša nepca i postati omiljen na trpezi. Isprobajte ovaj recept i uverite se u njegov neverovatan ukus.

Sastojci:

  • 250 g krompira
  • šolja mlakog mleka
  • 50 g šećera
  • paket instant kvasca
  • 660 g brašna 
  • 2 kašičice soli
  • trećina šolje omekšanog putera

Priprema:

Krompir oljuštite, skuvajte i izgnječite viljuškom. Sačuvajte vodu u kojoj ste ga kuvali, jer će vam trebati kasnije. U mlakom mleku rastvorite kvasac i šećer, dodajte malo brašna, razmutite i ostavite da odstoji nekoliko minuta da se kvasac aktivira.

U većoj činiji pomešajte brašno i so, dodajte omekšali puter, zatim aktivirani kvasac i izgnječeni krompir. Postepeno dodajte vodu od kuvanja krompira dok mesite. Testo bi trebalo mesiti dok ne postane glatko i elastično. Tad ga ostavite da naraste na toplom mestu dok se ne udvostruči.

Da bi testo brže naraslo, prekrijte posudu u kojoj stoji ili pamučnom krpom ili prozirnom folijom.

Kad je testo udvostručeno podelite ga na dva dela, formirajte vekne i stavite ih u pleh koji ste obložili pek-papirom. Ostavite ih da malo odstoje pre nego što tepsiju stavite u zagrejanu rernu. Pecite hleb na 220 stepeni dok ne dobije lepu zlatno-braon boju.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)