Hleb sa krompirom je idealan izbor za sve ljubitelje testa koji žele da uživaju u bogatom ukusu. Zahvaljujući dodatku krompira, ovaj hleb ostaje svež i ukusan nekoliko dana nakon pečenja. Uz dodatak putera i džema ili kao sastavni deo ukusnih sendviča, hleb sa krompirom će očarati vaša nepca i postati omiljen na trpezi. Isprobajte ovaj recept i uverite se u njegov neverovatan ukus.
Sastojci:
- 250 g krompira
- šolja mlakog mleka
- 50 g šećera
- paket instant kvasca
- 660 g brašna
- 2 kašičice soli
- trećina šolje omekšanog putera
Priprema:
Krompir oljuštite, skuvajte i izgnječite viljuškom. Sačuvajte vodu u kojoj ste ga kuvali, jer će vam trebati kasnije. U mlakom mleku rastvorite kvasac i šećer, dodajte malo brašna, razmutite i ostavite da odstoji nekoliko minuta da se kvasac aktivira.
U većoj činiji pomešajte brašno i so, dodajte omekšali puter, zatim aktivirani kvasac i izgnječeni krompir. Postepeno dodajte vodu od kuvanja krompira dok mesite. Testo bi trebalo mesiti dok ne postane glatko i elastično. Tad ga ostavite da naraste na toplom mestu dok se ne udvostruči.
Da bi testo brže naraslo, prekrijte posudu u kojoj stoji ili pamučnom krpom ili prozirnom folijom.
Kad je testo udvostručeno podelite ga na dva dela, formirajte vekne i stavite ih u pleh koji ste obložili pek-papirom. Ostavite ih da malo odstoje pre nego što tepsiju stavite u zagrejanu rernu. Pecite hleb na 220 stepeni dok ne dobije lepu zlatno-braon boju.
Komentari (0)