Jela sa mesom

PITA SAVIJAČA SA MESOM PO DOMAĆEM RECEPTU, LEPŠA NEGO IZ PEKARE: Napravite je za savršen početak radne nedelje!

Recept naših baka koji ćete iznova ponavljati.

22.05.2023 08:00

PITA SAVIJAČA SA MESOM PO DOMAĆEM RECEPTU, LEPŠA NEGO IZ PEKARE: Napravite je za savršen početak radne nedelje!
Srećna republika

Ljubitelji pita znaju kakvo zadovoljstvo predstavlja miris koji se kućom širi čim taj specijalitet izvadimo iz šporeta. Možda je obrok kaloričan, ali će vam sigurno dati dovoljno energije za ostatak dana, a ukućani će biti siti i zadovoljni. Pita se kod nas pravi na razne načine i sa raznim dodacima, međutim, jedna od interesantnijih je savijača za koju vam ne treba mnogo vremena, čak i kada je ne pravite sa gotovim korama. Evo kako da sami napravite pravu domaću savijaču sa mesom, i to uz malo truda i strpljenja.

Sastojci:

  • kilogram brašna
  • 700 g junećeg mlevenog mesa
  • kašika sirćeta (za lakše razvlačenje kore)
  • 2 glavice crnog luka (može i mladi luk)
  • 200 ml ulja za premazivanje kora
  • začini: so, biber, vegeta, origano
  • susam

Srećna republika

Pita savijača sa mesom ili burek sa mesom mnogima je jedno od omiljenih jela

Priprema:

U posudu sipati brašno, so, sirće i mlakom vodom umesiti testo da ne bude tvrdo. Premazati ga uljem i ostaviti da odstoji 20 minuta. Za to vreme pripremiti nadev mešanjem mesa, iseckanog luka i začina u jednu posudu i dodavanjem ulja u smesu.

Nakon što je testo odstojalo podeliti ga na 12 malih kugli. Razvući veliki krug od dve kugle i preklopiti jednu preko druge nakon što smo ih malo premazali uljem. Tako preklopljene razvući oklagijom koliko god možete da ne pucaju. Trebalo bi da budu razvučene više u dužini. Kada su razvučene, na krajevima treba staviti pripremljen nadev tako što se posipa kroz prste. Preklopiti koru i sa jedne i sa druge strane i uvaljati do kraja, pa tako polako staviti u prethodno uljem namazan pleh. Uviti koru u krug na sredinu pleha. Nastaviti sa ostalim kuglama na isti način i ređati ih u pleh u nastavku gde ste se zaustavili sa prethodnim korama. Kada je savijača priprmljena, premazati je uljem i posuti susamom. Staviti da se peče na oko 200 stepeni, a po potrebi smanjiti temperaturu ukoliko pita brzo porumeni.

Uživajte!

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)