Jela bez mesa

DOMAĆA pita krompiruša: Otvoriće vam APETIT i sva čula!

Ako ste se uželeli domaće testenine i malo mirisa pita iz rerne, za vas izdvajamo domaći recept kako da napravite pitu krompirušu, koju ćete sigurno, uvrstiti u jelovnik barem jednom u 10 dana.

15.07.2022 08:00

DOMAĆA pita krompiruša: Otvoriće vam APETIT i sva čula!
Srećna republika

Neko je zove pita krompiruša, neko burek sa krompirom, svejedno je kako joj je naziv, jedno je sigurno - otvara apetit. Ako niste neki ljubitelj krompira, u kombinaciji sa testeninom ćete ga obožavati, jer joj daje takav neodoljiv ukus, da ćete tražiti još. Pa, neka vam ovih dana kuhinja zamiriše na pite naših baka, a sastojci su jednostavni i ne tako zahtevni, kao i vreme koje vam je za njenu pripremu potrebno. 

Sastojci:

  • 800 g brašna
  • oko 0,3 dl vode (koliko da se testo umesi)
  • oko 400 g krompira
  • so, biber i vegeta
  • kašičica ulja

Srećna republika

Pita u pripremi

Priprema:

U veću posudu sipajte brašno i so i mlakom vodom postepeno mesite kako biste dobili čvrsto testo. Tako umeseno testo premažite malo uljem i ostavite da odstoji desetak minuta. Nakon što je odselo na stolu, podelite ga na 6 jednakih delova i svaki od njih ćete umesiti u kuglicu. Ostavite ih još malo da odstoje, a za to vreme pripremite nadev od krompira. U jednu posudu izrendajte krompir, sipajte vegetu, so i biber i kašičicu ulja. Tako sve sjedinjeno propržite na tihoj vatri.

Razvučete jednu po jednu kuglu što više možete po stolu, da se napravi velika kora. Možete to činiti i na nekoj platnenoj krpi kako vam se testo ne bi cepalo. Kada ste to uradili, po ivici razvučene kore dodate nadev od krompira i motate koru do kraja. Tako zamotanu koru ubacujete u pleh savijajući je od centra ka spolja u pravcu kazaljke na satu. I tako činiti sa ostatkom drugih kugli. Peći na 200'.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)