Jela bez mesa

Kad Mirka Vasiljević zamesi pogaču, cela porodica traži još: Recept koji svaka domaćica mora da proba

Ovo je savršen primer kako od jednostavnih sastojaka možete napraviti mekano, mirisno i neodoljivo pecivo

Slika Autora
byNevena Jakovljević

25.11.2025 08:15

Kad Mirka Vasiljević zamesi pogaču, cela porodica traži još: Recept koji svaka domaćica mora da proba
Dusan Milenkovic/ATAImages, shutterstock.com/jarrow153

Mirka Vasiljević, poznata glumica, rado deli svoje kulinarske trikove i omiljene porodične recepte. Sa Vujadinom Savićem ima četvoro dece - Mihajla, Adrijanu, Andreja i Aniku - a svaki član porodice ima svoj jedinstveni ukus i omiljena jela.

Kako bi zadovoljila sve njihove želje, Mirka se trudi da svaki obrok bude poseban. Među omiljenim poslasticama u njihovom domu posebno mesto zauzima domaća pogača po receptu same Mirke, koju porodica obožava i često traži još.

Ovo je njen recept za pogaču.

Sastojci:

  • 1 kg brašna  
  • 500 ml mleka  
  • 40 g svežeg kvasca  
  • 4 jaja  
  • 4 kašike ulja  
  • 2 kašičice šećera  
  • 2 kašičice soli  
  • 250 g margarina 

Priprema:

Najpre rastopite izmrvljeni kvasac u malo toplog mleka, dodajte kašiku šećera i kašiku brašna, pa dobro promešajte. Ostavite smesu da odstoji oko deset minuta, dok se kvasac lepo ne zapeni i ne počne da “radi”.

Odvojite žumanca od belanaca, a belanca umutite u penastu smesu. U veliku činiju stavite polovinu brašna, dodajte so, ulje, preostalo mleko, žumanca i umućena belanca. Na kraju dodajte i aktivirani kvasac i sve pažljivo sjedinite, postepeno dodajući ostatak brašna, dok ne dobijete glatko, elastično testo. Pokrijte ga i ostavite na toplom mestu da naraste i udvostruči svoj volumen, objasnila je Mirka u emisiji "Praktična žena".

Kada testo naraste, izručite ga na pobrašnjenu površinu, kratko premesite i rastanjite na debljinu od oko 0,5 cm. Premažite ga omekšalim margarinom, urolajte u rolat i isecite na manje komade. Poređajte ih u pleh presečenom stranom okrenutom prema gore. Premazivanje umućenim žumancetom sa malo vode daće pogači lepu, zlatno-smeđu boju.

 

shutterstock.com/jarrow153

Pogača po receptu Mirke Vasiljević

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 40 minuta, dok pogača ne postane hrskava i lepo porumeni.

Domaća pogača po receptu Mirke Vasiljević pokazuje kako se uz nekoliko jednostavnih sastojaka, malo truda i pažnje može napraviti savršeno pecivo koje će osvojiti sve članove porodice - mekano, mirisno i nezaboravno.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)