Jela bez mesa

UŽINA KOJU ĆE SVI HTETI DA VAM UKRADU, NAJBOLJA DOMAĆA PROJA SA BLITVOM: Jednostavan zalogaj za maksimalno uživanje

Ovo je jelo koje ćete sigurno uvek iznova praviti, bilo za doručak ili večeru, pa čak i za ručak.

22.03.2025 08:01

UŽINA KOJU ĆE SVI HTETI DA VAM UKRADU, NAJBOLJA DOMAĆA PROJA SA BLITVOM: Jednostavan zalogaj za maksimalno uživanje
Shutterstock/MicrostockStudio

Šta ima bolje od domaće vruće proje? A tek kad joj dodate blitvu ili spanać, uživanje je maksimalno. Priprema je prilično jednostavna, a ukus sjajan. Uz jogurt ili kiselo mleko dobijate savršeni doručak ili večeru.

Dobra strana ovog recepta je što umesto blitve, možete da koristite spanać, u zavisnosti od toga šta više volite.

Sastojci:

(za 8 osoba) 

  • 4 jaja
  • 100 g krem sira
  • 150 ml ulja
  • 150 ml mleka
  • 150 ml mineralne vode
  • 1 čaša (200ml) kukuruznog brašna
  • 1 čaša belog brašna
  • 1 čaša kukuruznog griza (palente)
  • 1 prašak za pecivo
  • so

Nadev:

  • 300-400 g blanširane blitve
  • 150 g rendanog sira

Priprema: 

Najpre pripremite sve sastojke: jaja, krem sir, rendanu gaudu, belo brašno, kukuruzno brašno, kukuruzni griz, prašak za pecivo, ulje, mleko, mineralnu vodu i blanširanu blitvu.

Mikserom umutiti jaja sa krem sirom, dodati ulje, mleko i mineralnu vodu i na kraju suve sastojke i so. Sve pomešati. Pola smese istresti u papirom obloženu tepsiju dimenzija 20x30 cm.

Peći na temperaturi od 180 stepeni 10-15 minuta da se stvori korica. Na polupečenu proju rasporediti blanširanu blitvu.

Shutterstock

Rendani sir daje pun ukus jelu

Na blitvu staviti rendani sir. Preko sira preliti ostatak smese, poravnati i peći na istoj temperaturi još oko 30 minuta.

Malo ohlađenu proju izrezati i poslužiti. Uz nju će vam prijati čaša mleka ili jogurta.

Lagani ručak bez mesa ili večera. Proja je podjednako ukusna i topla i hladna. Pa možete da je ponesete na posao ili na izlet. Umesto krem sira možete koristiti i sveži sir.

Uživajte! 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)