Jela sa mesom

NAJMEKŠA PUNJENA PITA SA ŠUNKOM I SIROM: Probajte vikend specijal u kom ćete uživati sa porodicom

Ako ne znate šta biste spremali za doručak, evo jedne brze ideje.

08.03.2025 08:01

NAJMEKŠA PUNJENA PITA SA ŠUNKOM I SIROM: Probajte vikend specijal u kom ćete uživati sa porodicom
Sergii Koval / Alamy / Profimedia

Recept za ovo testo se opisuje kao meko, gotovo poput pene, što ga čini idealnim za raznovrsne pite i kolače. Ova posebna tekstura ne samo da privlači pažnju jednostavnom pripremom, već i pruža jedinstven doživljaj prilikom konzumiranja.

Jedan od ključnih faktora koji doprinosi bogatstvu ukusa ove pite je savršena kombinacija sira, pavlake i šunke. Ove tri sastojke zajedno čine neodoljivu kombinaciju ukusa koja se savršeno uklapa u mekano testo. Sir daje kremastu notu, pavlaka doprinosi sočnosti, dok šunka daje slanu aromu koja upotpunjuje celu "priču". 

U nastavku pogledajte recept za punjenu pitu.

Sastojci:

Za testo: 

  • 250 ml toplog mleka 
  • 1 kašičica šećera 
  • 10 g kvasca 
  • 1 jaje 
  • 450-500 g brašna 

Za nadev: 

  • 150 g sira 
  • 1 žumance 
  • 1 kašika kisele pavlake 
  • 200 g šunke (listovi) 

Priprema:

Zamesite testo od navedenih sastojaka. Testo treba da bude glatko i mekano, ali ne previše tvrdo. Ostavite ga da odmori 30 minuta. Nakon toga, razvucite testo na debljinu od pola cm. Sir pomešajte sa žumancetom i pavlakom. 

Testo podelite na dva dela, pa oba premažite sirom i obložite listovima šunke. 

Tepsiju (32 cm) obložite papirom za pečenje. Prvo testo preklopite tri puta i presečite nožem na pola. Jednu polovinu uvijte u krug i stavite u sredinu tepsije. Postupak ponovite sa preostalim testom. Pokrijte i ostavite da odmori, a zatim premazujte žumancetom u koji ste dodali kašiku ulja. 

Po želji pospite susamom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 210°C oko 15 minuta, zatim smanjite temperaturu na 180°C i pecite još 40-45 minuta, pokriveno. Ova pita će vas oduševiti svojom mekoćom i bogatstvom ukusa, idealna je za svaki obrok!

Uživajte!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)