Jela bez mesa

HARMONIKA GIBANICA SA BOGATIM PUNJENJEM SPREMNA ZA POLA SATA! Miris će se širiti kuhinjom, ovaj recept svaka domaćica mora da zna!

Teško je reći da li ovaj specijalitet lepše izgleda ili je ukusniji.

21.01.2025 08:01

HARMONIKA GIBANICA SA BOGATIM PUNJENJEM SPREMNA ZA POLA SATA! Miris će se širiti kuhinjom, ovaj recept svaka domaćica mora da zna!
Foto: YouTube/Kuhinja Sunčane Staze Gibanica, Harmonika gibanica

Harmonika gibanica je tradicionalno jelo srpske kuhinje koje predstavlja savršen spoj hrskavog testa i raznovrsnog punjenja. Ovo jelo je omiljeno među ljubiteljima tradicionalne kuhinje, a njegova priprema ne zahteva pažnju i veštinu kako bi se postigao savršen spoj ukusa i tekstura.

Ovo jelo ima važno mesto u tradicionalnoj kuhinji i često se priprema za različite svečanosti i okupljanja porodice. Sa svojim bogatim ukusom i aromom, gibanica je postala simbol gostoprimstva i topline doma.

Za pripremu harmonika gibanice potrebni su sveži sastojci. Koriste se već pripremljene kore, a u ukusu ćete uživati.

Sastojci:

  • 500 g gotovih kora
  • 4 jaja
  • 100 ml ulja
  • 500 g jogurta
  • 10 g praška za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • 200 ml gazirane vode
  • malo susama

Priprema:

Mikserom umutite četiri belanca s prstohvatom soli. Dodajte postepeno žumanca i sipajte ulje, sve vreme muteći. Zatim sipajte 500 ml jogurta i dodajte prašak za pecivo. Nakon što ste to sjedinili, smesu posolite po ukusu i dodajte 200 ml gazirane vode.

Pleh dimenzija 25x40 podmazati uljem. Potrebna vam je polovina gotovih kora. Kore savijte u lepezu i tako ih ređajte u pleh. Preko složenih kora prespite pripremljen fil.

Sipajte u tankom mlazu da bi se tečnost lepo i ravnomereno rasporedila.

Viljuškom pomerite koru da se tečnost polako uvuče u testo. Pitu pospite susamom i pecite na 200 stepeni oko pola sata u prethodno zagrejanoj rerni.

Foto: YouTube/Kuhinja Sunčane Staze Gibanica, Harmonika gibanica

Recept za harmonika gibanicu

Služite dok je još vruća i uživajte u ukusu.

Prijatno!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)