Jela bez mesa

OVAKO SE PRAVI NAJBOLJI UMAK NA SVETU - severnomakedonski makalo: Uz roštilj je namaz broj jedan, nema kome se ne dopada!

Prema Taste Atlasu makedonski specijalitet je izuzetno visoko rangiran.

04.01.2025 08:01

OVAKO SE PRAVI NAJBOLJI UMAK NA SVETU - severnomakedonski makalo: Uz roštilj je namaz broj jedan, nema kome se ne dopada!
Shutterstock

Makalo je tradicionalno severnomakedonsko jelo koje se bazira na belom luku, a postoji nekoliko varijanti ovog ukusnog umaka. Osnovni recept uključuje nekoliko sastojaka, a poenta je u tome da se svi dobro umešaju u drvenoj posudi. Osim osnovnih sastojaka, makalu se često dodaje sušena crvena paprika i neki začini kako bi upotpunili jelo.

Ova raznovrsnost sastojaka omogućava da se makalo poslužuje kao umak ili kao predjelo, u zavisnosti od toga ko šta voli. Takođe, ovaj umak se jede sa mnogo hleba i sira i odličan je dodatak mesu sa roštilja.

Prema Taste Atlasu, makedonsko makalo je trenutno proglašeno najboljim umakom na svetu. Ovo priznanje svakako govori o kvalitetu i ukusu ovog tradicionalnog jela, privlačeći pažnju ljubitelja gastronomije širom sveta.

Sastojci:

  • 1 šolja jogurta (najbolje je koristiti grčki jogurt)
  • 3-4 čena belog luka (sitno iseckana ili izgnječena)
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika vinskog sirćeta ili limunovog soka
  • malo soli
  • biber po ukusu
  • svež peršun ili mirođija po ukusu
  • paprika u prahu

Priprema:

U jednoj činiji sjedinite pasiran ili sitno seckani beli luk, jogurt, maslinovo ulje, sirće i limunov sok. Potom, po ukusu dodajte začine - malo soli, bibera, peršuna. Kašikom sjedinite sve sastojke da se ukusi spoje. Ako želite možete dodati seckani peršun ili mirođiju i posuti paprikom u prahu za dodatni ukus i boju. Uglavnom, to je to. Makalo je spremno, ali da bi se konzumiralo mora da stoji minimum pola sata u frižideru kako bi ukus bio lepši. Najbolje je da jelo servirate hladno, kao umak, uz dodatak nekog svežeg povrća uz mnogobrojna jela.

Uživajte!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)