Vasilica je tradicionalno jelo koje se sprema za praznik Svetog Vasilija, 14. januara, poznatiji i kao Mali Božić. To je običaj u mnogim delovima Balkana, a posebno u Srbiji, i obično se sprema sa pšenicom, medom i orasima. Evo jednostavnog recepta za vasilicu:
Sastojci:
- 1 šolja pšenice (prethodno skuvane)
- 1/2 šolje meda
- 1/2 šolje seckanih oraha
- 1/2 šolje suvog grožđa (opciono)
- 1/4 šolje suvih šljiva ili drugog sušenog voća (opciono)
- 1 kašičica cimeta (opciono)
Priprema:
Pšenicu prvo operite, a zatim je kuvajte u vodi dok ne omekša, oko 30-40 minuta. Ocedite je i ostavite da se ohladi.
U međuvremenu, sitno iseckajte orahe, suvo grožđe i suve šljive (ako ih koristite).
U većoj posudi, pomešajte skuvanu pšenicu, orahe, suvo grožđe, suve šljive i med. Po želji, možete dodati i cimet za dodatni miris i ukus.
Sve dobro promešajte da se sastojci sjedine. Vasilicu možete poslužiti odmah ili je ostaviti da odstoji neko vreme da se ukusi prožmu.
Vasilica se tradicionalno koristi kao obredni dar, i obično je simbol plodnosti, blagostanja i zajedništva. Mogu je jesti svi članovi porodice, a obično se deli i sa prijateljima i komšijama kao znak ljubavi i poštovanja.
Komentari (0)