Jela bez mesa

NAJBOLJI RECEPT ZA VASILICU - pogača bez koje je nemoguće zamisliti 14. januar! Na ovaj način će uspeti i onima koji je prvi put prave!

Ako proslavljate Mali Božić, poznat i kao Vasiljevdan, sigurno je da vaša trpeza ne može da prođe bez ovog ukusnog specijaliteta.

03.01.2025 08:01

NAJBOLJI RECEPT ZA VASILICU - pogača bez koje je nemoguće zamisliti 14. januar! Na ovaj način će uspeti i onima koji je prvi put prave!
shutterstock.com

Vasilica je tradicionalno jelo koje se sprema za praznik Svetog Vasilija, 14. januara, poznatiji i kao Mali Božić. To je običaj u mnogim delovima Balkana, a posebno u Srbiji, i obično se sprema sa pšenicom, medom i orasima. Evo jednostavnog recepta za vasilicu:

Sastojci:

  • 1 šolja pšenice (prethodno skuvane)
  • 1/2 šolje meda
  • 1/2 šolje seckanih oraha
  • 1/2 šolje suvog grožđa (opciono)
  • 1/4 šolje suvih šljiva ili drugog sušenog voća (opciono)
  • 1 kašičica cimeta (opciono)

Priprema:

Pšenicu prvo operite, a zatim je kuvajte u vodi dok ne omekša, oko 30-40 minuta. Ocedite je i ostavite da se ohladi.

U međuvremenu, sitno iseckajte orahe, suvo grožđe i suve šljive (ako ih koristite).

U većoj posudi, pomešajte skuvanu pšenicu, orahe, suvo grožđe, suve šljive i med. Po želji, možete dodati i cimet za dodatni miris i ukus.

Sve dobro promešajte da se sastojci sjedine. Vasilicu možete poslužiti odmah ili je ostaviti da odstoji neko vreme da se ukusi prožmu.

Vasilica se tradicionalno koristi kao obredni dar, i obično je simbol plodnosti, blagostanja i zajedništva. Mogu je jesti svi članovi porodice, a obično se deli i sa prijateljima i komšijama kao znak ljubavi i poštovanja.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)