Jela bez mesa

TAJNA SAVRŠENO VAZDUŠASTOG TESTA ZA PICU: Evo gde grešite prilikom prireme i kako to ispraviti!

Jednom kada probate, teško ćete se vratiti na tradicionalne recepte.

28.09.2024 06:01

TAJNA SAVRŠENO VAZDUŠASTOG TESTA ZA PICU: Evo gde grešite prilikom prireme i kako to ispraviti!
Shutterstock

Mnogi od nas sanjaju o savršeno vazdušastom testu za picu, onom koje je dovoljno mekano, ali opet hrskavo na rubovima, baš kao što ga prave u najboljim italijanskim picerijama. Međutim, često pravljenje domaćeg testa ne ispuni očekivanja. Na sreću, postoji jednostavno rešenje za ovaj problem. Kao što se često dešava u kulinarstvu, rešenje leži u jednom ključnom sastojku, koji gotovo svi imamo u frižideru, a na koji možda nismo ni pomislili.

Prema rečima stručnjaka za kulinarstvo, jogurt je tajni sastojak koji će učiniti vaše testo za picu savršeno mekanim i vazdušastim. Ovaj mlečni proizvod pomaže testu da dobije bogatiju teksturu i olakšava rad sa njim, čak i ako niste iskusni u kuhinji. Jogurt u kombinaciji sa klasičnim sastojcima čini čuda.

Ako ste spremni da unapredite svoje pica veštine, evo recepta koji će vam sigurno pomoći.

Sastojci:

  • 250 ml jogurta
  • 600 grama brašna
  • kesica suvog kvasca
  • 100 ml ulja
  • 50 ml vode
  • kašičica soli

Priprema:

Počnite tako što ćete zagrejati 250 ml jogurta, tako da bude mlak, jer to omogućava aktiviranje kvasca. U jogurt dodajte kesicu suvog kvasca, 50 ml vode i malo brašna. Sve to dobro pomešajte u vangli i ostavite da odstoji oko 15 minuta. Vanglu prekrijte krpom ili aluminijumskom folijom kako bi kvasac mogao da reaguje.

Kada kvasac naraste, dodajte 100 ml ulja i so, a potom postepeno umešajte brašno. Počnite mešanjem, a kada testo postane gušće, nastavite da ga mesite rukama. Testo mesite oko 10 minuta, dok ne postane glatko i prestane da se lepi za ruke. Oblikujte testo u pogaču i ostavite ga u vangli prekriveno krpom još pola sata.

Nakon što je testo dovoljno odstajalo, možete početi sa pripremom vaše omiljene pice dodajući sastojke po izboru.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)