Ovaj hleb su nekada pravile naše bake za posebne prilike, a pravio se i pekao za čas posla dok bi kuća zamirisala najlepšim mirisom koji je decu iz dvorišta mamio unutra. Iako je većina nas okrenuta danas industrijski prerađenoj hrani i proizvodji koja podrazumeva proces sa mašinama, mnoge domaćice su i dalje verne eksperimentisanju u kuhinji pa čak i kad je pravljenje hleba u pitanju. Starinska masna pogača je nešto na šta nećete ostati ravnodušni, a toliko je ukusna da se može jesti bez ičega. Skromno- ali ukusno i sito.
Sastojci:
-
650 g brašna + dodatno za mesenje
-
15 g svežeg kvasca
-
250 ml voda
-
100 g svinjska mast
-
2 komada jaja
-
100 g kiselo mleko
-
2 prstohvata soli
-
2 prstohvata šećera
Priprema:
Izmrvite kvasac u mlakoj vodi pa dodajte šećer i nekoliko kašika brašna dok ne dobijete kašu. Ostavite da nadođe, a na drugoj strani prosejte brašno i napravite udubljenje. Razbijte jaje unutar te rupe, plus belance drugog.
Stavite so, polovinu rastopljene masti i kiselo mleko na sobnoj temperaturi. Sipajte u udubljenje i aktivirani kvasac. Mešajte u početku dok brašno ne upije sve sastojke koji su tečni. U zavsnosti od toga videćete treba li dodati još brašna. Umesite testo i posipajte po malo da se ono ne lepi, ali mora da bude elastično i meko.
Potopite ruke u preostalu mast i lepo namažite umeseno testo. Prekrijte ga krpom ili streč folijom i ostavite, a da nadođe i duplira se na sobnoj temperaturi, barem sat vremena, u zavisnosti od toplote u sobi. Premesite testo za pogaču kratko i ostavite ponovo da stoji 15 minuta na radnoj površini. Ponovo potopite ruke u rastopljenu mast (ugrejte ako se stvrdnula) i pritiskajte prstima i dlanovima i razvucite na okruglu, relativno tanku koru. Uzmite jedan kraj i vucite ga na gore pa malo uvijte. Uvijajte sve dok ne uradite to sa svim testom.
Uvijte i sjedinite ivice dobijenog fila i stavite u namazan pleh približne veličine 26 cm. Ostaviti pogaču da nadođe još jednom 40-50 minuta. Zatim je namažite žumancetom, koje ste umutili sa malo vode i masnoće pa stavite na pečenje na 180 stepeni na niskoj rešetki. Raskošna pogača sa svinjskom mašću servira se topla.
Komentari (0)