Jela bez mesa

DA LI STE ČULI ZA MASNU STARINSKU POGAČU? Po ovom receptu su je naše bake pravile decenijama na radost cele porodice (FOTO)

Ako ste raspoloženi za stari domaći hleb, evo tradicionanog recepta.

12.03.2024 08:00

DA LI STE ČULI ZA MASNU STARINSKU POGAČU? Po ovom receptu su je naše bake pravile decenijama na radost cele porodice (FOTO)
shutterstock.com

Ovaj hleb su nekada pravile naše bake za posebne prilike, a pravio se i pekao za čas posla dok bi kuća zamirisala najlepšim mirisom koji je decu iz dvorišta mamio unutra. Iako je većina nas okrenuta danas  industrijski prerađenoj hrani i proizvodji koja podrazumeva proces sa mašinama, mnoge domaćice su i dalje verne eksperimentisanju u kuhinji pa čak i kad je pravljenje hleba u pitanju. Starinska masna pogača je nešto na šta nećete ostati ravnodušni, a toliko je ukusna da se može jesti bez ičega. Skromno- ali ukusno i sito.

Sastojci:

  • 650 g brašna + dodatno za mesenje

  • 15 g svežeg kvasca 

  • 250 ml voda 

  • 100 g svinjska mast 

  • 2 komada jaja

  • 100 g kiselo mleko

  • 2 prstohvata soli

  • 2 prstohvata šećera

 

Priprema: 

Izmrvite kvasac u mlakoj vodi pa dodajte šećer i nekoliko kašika brašna dok ne dobijete kašu. Ostavite da nadođe, a na drugoj strani prosejte brašno i napravite udubljenje. Razbijte jaje unutar te rupe, plus belance drugog.

Stavite so, polovinu rastopljene masti i kiselo mleko na sobnoj temperaturi. Sipajte u udubljenje i aktivirani kvasac. Mešajte u početku dok brašno ne upije sve sastojke koji su tečni. U zavsnosti od toga videćete treba li dodati još brašna. Umesite testo i posipajte po malo da se ono ne lepi, ali mora da bude elastično i meko.

Potopite ruke u preostalu mast i lepo namažite umeseno testo. Prekrijte ga krpom ili streč folijom i ostavite, a da nadođe i duplira se na sobnoj temperaturi, barem sat vremena, u zavisnosti od toplote u sobi. Premesite testo za pogaču kratko i ostavite ponovo da stoji 15 minuta na radnoj površini. Ponovo potopite ruke u rastopljenu mast (ugrejte ako se stvrdnula) i pritiskajte prstima i dlanovima i razvucite na okruglu, relativno tanku koru. Uzmite jedan kraj i vucite ga na gore pa malo uvijte. Uvijajte sve dok ne uradite to sa svim testom

Uvijte i sjedinite ivice dobijenog fila i stavite u namazan pleh približne veličine 26 cm. Ostaviti pogaču da nadođe još jednom 40-50 minuta. Zatim je namažite žumancetom, koje ste umutili sa malo vode i masnoće pa stavite na pečenje na 180 stepeni na niskoj rešetki. Raskošna pogača sa svinjskom mašću servira se topla.

 BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)