Gibanica sa sirom je omiljena pita u kućama širom Srbije. Pored toga što se može poslužiti za doručak ili večeru, ona je idealna i za svečanu trpezu, a lako se kombinuje sa suhomesnatim proizvodima, salatama i jogurtom, odnosno kiselim mlekom.
Iako neke domaćice vole da peku ovu pitu u pravouganom ili velikom okruglom plehu, pa da je seku na komade, gibanica mafini su praktičniji. Možete ih poneti na posao ili spakovati deci za užinu, a neće vam biti potrebno mnogo vremena da ih pripremite.
Sastojci:
- 500 g tankih kora za pitu
- 4 jaja
- kesica praška za pecivo
- 2 kašike brašna
- 200 ml vode
- 300 g sira
- 7 kašika ulja
- soli po ukusu
Priprema:
Kore za pitu isecite na trake jednake širine. Važno je da odaberete tanke kore za pitu, jer će one brže upiti fil, pa će gibanica biti vazdušastija.
U većoj činiji razbijte jaja, pa ih umutite viljuškom. Dodajte izmrvljen sir, prašak za pecivo, brašno, ulje i vodu, pa sve dobro sjedinite. Dodajte isečene kore za pitu, promešajte i ostavite da odstoji desetak minuta. Ukoliko sir nije dovoljno slan, dodajte soli po ukusu. Takođe, umesto obične vode možete da koristite i kiselu vodu.
Pleh za mafine premažite uljem, pa kašikom sipajte smesu za gibanicu. Ukoliko želite da gibanica bude izdašna, svaki kalup napunite do vrha. Ako, pak, volite da mafini budu manji, sipajte smesu za gibanicu do tri četvrtine dubine kalupa, jer će ona zbog praška za pecivo svakako narasti tokom pečenja.
Pleh stavite u rernu koju ste zagrejali na 200 stepeni i pecite gibanicu oko dvadesetak minuta, odnosno dok ne porumeni.
Navedena količina dovoljna je za 24 mafina.
Komentari (0)