Kroketi od krompira se jednostavno prave, a mogu se jesti kao glavno jeli ili dodatak obroku. Kada u njih dodate i kačkavalj, dobićete pravu poslasticu. Ovi sočni zalogaji osvojiće sva vaša čula i stalno ćete im se vraćati.
Srećna Republika donosi vam recept za krokete od krompira sa kačkavaljem.
Sastojci:
- 700 g krompira
- 150 g brašna
- 40 g mekanog margarina
- 1 kašika biljnog začina
- 2 žumanceta
Nadev:
- 100 g kačkavalja
Smesa za pohovanje
- 2 jajeta
- 200 g brašna
- 200 g prezli
Priprema:
Krompir skuvati, zajedno sa ljuskom. Kuvan krompir ohladiti, oljuštiti i izgnječiti (kao za pire krompir). U izgnječen krompir dodati kašiku začina, brašno, omekšali margarin i dva žumanceta. Umesiti testo. Po potrebi dodati još brašna. Testo će po malo da se lepi za ruke, tako da vam brašno uvek bude pri ruci. Kačkavalj iseći na tanje štapiće. Uzimati kašikom (koju treba pre svake upotrebe umakati u ulje) testo i stavljati ga na pobrašnjenu ruku. Malo ga raspljeskati i staviti po štapić kačkavalja. Uz pomoć brašna formirati krokete.Za pohovanje, u jedan tanjir umutiti jaja, u drugi staviti brašno, a u treći staviti prezle. Krokete (kada se svi formiraju) prvo uvaljati u brašno, pa u jaja i na kraju u prezle. Pržiti ih u dubokom ulju, na srednjoj temperaturi. Pržene krokete, kada porumene, vaditi na kuhinjski papir, da bi papir upio višak masnoće. Poslužiti toplo, uz prilog po želji. Naročito dobro idu, kao prilog, uz piletinu.
Komentari (0)